Blamáž ČEZu v Albánii. Náplast za 1,5 miliardy nebude

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
22. 1. 2013 17:30
Teď už tam nedáme ani korunu navíc, řekl člen představenstva ČEZ o situaci v Albánii

Praha - Albánskou dceřinou společnost skupiny ČEZ - CEZ Shpërndarje - v úterý ráno převzal státem jmenovaný administrátor Sait Dollapi. Firma den předtím přišla o licenci k obchodování i distribuci, nyní se octla prakticky pod nucenou správou.

ČEZ poprvé za této situace v úterním vydání deníku Insider přiznal větší ztrátu z celé operace, než se dosud odhadovalo.

"Albánie nás bude stát maximálně 205 milionů eur (v přepočtu 5,5 miliardy korun - pozn. red.). Teď už tam nedáme ani korunu navíc, takže by se ztráta neměla prohlubovat," citoval deník Insider Tomáše Pleskače, člena představenstva ČEZu zodpovědného za zahraniční aktivity.

Šéf ČEZu Daniel Beneš před několika dny přitom odhadoval, že polostátní energetický gigant utrpí v Albánii újmu v rozsahu nejvýše čtyř miliard korun. Teď se však, jak píše Insider, změnila situace kolem garance Světové banky.

Z prohlášení premiéra
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Z prohlášení premiéra

"Odebrání licence největšímu českému investorovi v regionu, společnosti ČEZ, albánskými úřady vnímám jako velmi negativní signál pro tradičně velmi dobré a přátelské vztahy obou zemí. Postup albánských úřadů vůči ČEZ je velkým zklamáním."

Petr Nečas, předseda vlády

Český vlastník úplně ztratil kontrolu nad CEZ Shpërndarje, a právě proto se mu vzdálila šance, že část jeho ztrát v Albánii pokryje zmíněná garance. Záruku v celkové výši 60 milionů eur (tj. asi 1,5 miliardy Kč) na pokrytí rizik poskytla Světová banka před čtyřmi lety, když ČEZ tři čtvrtiny v albánské distribuční společnosti kupoval. Potíž je v tom, že podle privatizačních smluv má záruku čerpat právě albánská dcera.

"Pravomoci dnes jmenovaného administrátora CEZ Shpërndarje jsou tak široké, že by záruku musel uplatnit on. Situaci po právní stránce analyzujeme, ale nelze vyloučit, že se ke garanci právě kvůli bleskovému jmenování administrátora nedostaneme," přiznal Insideru Pleskač.

Nečas: ČEZ má mou podporu

Postup albánských úřadů v úterý kritizoval premiér Petr Nečas. Albánie aspiruje na členství v Evropské unii a měla by tak podle Nečase garantovat ochranu zahraničních investic.

"Česká republika nemůže ignorovat přístup k českému investorovi ani v kontextu albánských integračních aspirací. Společnost ČEZ má moji plnou podporu při vymáhání škod, které jí byly postupem albánské strany způsobeny," dodal Nečas. Důsledky z rizikové investice by ale podle něj měla vyvodit i samotná firma.

Čtěte více v placeném deníku Insider:
Jaký bude další postup ČEZu v albánském případu? Analýza a nová zjištění v deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy