Komodity i akcie silně rostou po dohodě o rozpočtu USA

ČTK ČTK
2. 1. 2013 14:00
Washington odvrátil pád z "fiskálního útesu", burzy a komodity reagovaly růstem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Západoevropské akcie zahájily nový rok prudkým vzestupem. Vzhůru je vyhnala dohoda v americkém Kongresu, která odvrátila hrozbu drastických rozpočtových restrikcí a návratu ekonomiky do recese.

Hlavní index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 dopoledne rostl o 1,3 procenta na 1149 bodů a dostal se na nové maximum od května 2011. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje akcie na burzách v eurozóně, vzrostl o 1,9 procenta na 2685,50 bodu. Trh tak navázal na úspěšný loňský rok, v němž oba indexy získaly zhruba 13 procent a rostly nepřetržitě sedm posledních měsíců.

Rostou i komodity včetně ropy

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu v noci na dnešek schválila senátní verzi rozpočtové reformy, která odvrací hrozbu všeobecného zvýšení daní a paušálních výdajových škrtů. Díky tomu už ráno rostly asijské burzy a ceny průmyslových komodit jako ropy nebo mědi.

Ke zlepšení nálady na trzích akcií a komodit přispěly také příznivé údaje z Číny. Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu zůstala v prosinci podle oficiálních údajů na sedmiměsíčním maximu a rostla třetí měsíc po sobě. Nejnovější dílčí data z Číny potvrzují známky oživování druhé největší ekonomiky světa.

 

 

Právě se děje

Další zprávy