Předtím Libor, teď Hibor. Další spor o úrokovou sazbu

ČTK ČTK
20. 12. 2012 10:55
Hongkongský finanční úřad vyšetřuje švýcarskou banku UBS

Hongkong - Hongkongský finanční úřad vyšetřuje švýcarskou banku UBS kvůli možným pochybením v souvislosti s hlavní mezibankovní úrokovou sazbou asijského finančního centra Hibor.

Oznámení hongkongského měnového úřadu (HKMA), který je fakticky centrální bankou, přichází den poté, co se UBS dohodla s úřady v USA, Británii a Švýcarsku, že zaplatí pokutu 1,5 miliardy dolarů (28,5 miliardy korun) za manipulace s globálně používanou mezibankovní sazbou Libor.

HKMA na svých internetových stránkách uvedl, že zahájil vyšetřování, které má určit, zda UBS pochybila při předkládání informací určených pro stanovení Hibor. Chce také zjistit, zda případné pochybení mělo "materiální dopad" na stanovení sazby. Úřad zahájil šetření na základě upozornění od dalších regulačních orgánů na možné pochybení při stanovení sazby.

UBS v prohlášení uvedla, že nadále úzce spolupracuje s různými regulačními úřady, aby vyřešila problémy týkající se stanovení některých základních globálních úrokových sazeb. Zprávu však nechtěla dále blíže komentovat, protože s těmito orgány v současnosti aktivně jedná. V říjnu banka uvedla, že ji vyšetřuje také úřad v Singapuru, napsaly agentury AP a Reuters.

Libor se používá jako měřítko velkého množství finančních transakcí ve světě v hodnotě stovek bilionů dolarů od kreditních karet přes hypotéky po složité deriváty. Sazba se vypočítává denně na základě sazeb hlášených jednotlivými bankami. Hibor využívají převážně věřitelé a dlužníci v Asii.

 

Právě se děje

Další zprávy