Drama ČEZu v Albánii nekončí. Vláda chce 19 miliard

ČTK ČTK
20. 12. 2012 13:05
Albánská vláda hodlá zabránit firmě ČEZ, aby prodala svůj tamní podíl
Foto: Reuters

* Doplnili jsme čtvrteční vyjádření společnosti ČEZ

Tirana - Albánská vláda hodlá zabránit firmě ČEZ, aby prodala podíl v albánské distribuční divizi CEZ Shpërndarje. Tvrdí rovněž, že jí ČEZ dluží na škodách zhruba jednu miliardu amerických dolarů (19 miliard korun).

Albánský regulační úřad ERE v pondělí uvedl, že tento týden rozhodne, zda odebere ČEZ v zemi licenci. ČEZ ve stejný den oznámil, že hodlá prodat svůj podíl 76 procent v CEZ Shpërndarje.

Albánie vlastní zbývající podíl v CEZ Shpërndarje. Země poznamenala, že lituje, že nebyla informována o prodeji, protože vede s ČEZ již několik měsíců jednání o tom, jak dosáhnout "vyváženého" řešení.

"Ministerstvo hospodářství, obchodu a energetiky podnikne všechny nutné legální kroky, aby zablokovalo tento proces," uvádí se v prohlášení vlády. "ČEZ nesplnil důležité povinnosti a způsobil Albánii škodu zhruba jednu miliardu dolarů."

ČEZ vede již několik měsíců spor s albánskou vládou a regulátorem kvůli dovozu elektřiny a cenám a nezaplaceným pohledávkám státních agentur, napsala ve středu agentura Reuters.

O dluhu máme pochybnosti

Společnost ČEZ ve čtvrtek vyjádřila pochybnosti o svém údajném dluhu vůči Albánii. "Tamní vláda nám nevysvětlila, z jakých položek se částka skládá. Zřejmě obsahuje i domnělé nároky, které by chtěla vymáhat," říká mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Podle ní se problém v Albánii výrazně politizuje. "ČEZ má zájem na tom vést s albánskou stranou i nadále konstruktivní jednání, proto se již nebude k podobným nepodloženým informacím vyjadřovat," dodává Půlpánová.

Zároveň upozorňuje, že ČEZ už při jednáních s albánskou vládou diskutoval také o variantě případného prodeje svého podílu v CEZ Shpërndarje. "Jsme si vědomi toho, že k případnému prodeji je nutný souhlas státních institucí, tudíž bychom samozřejmě neprodali distribuční společnost nikomu, kdo by si potřebný souhlas nebyl schopen získat," říká Půlpánová. 

Problémy se zdražováním i platbami

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009. Letos se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

CEZ Shpërndarje se také potýká se špatnou platební morálkou albánských odběratelů. V listopadu odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur (960 milionů korun). Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila. Albánské úřady poté zahájily s CEZ Shpërndarje řízení o odebrání licence, což by mohlo vést k ukončení její činnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy