Číňané potěšili Apple, i když na iPhone fronty nestáli

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
17. 12. 2012 11:55
Za tři dny se v Číně prodaly 2 miliony kusů iPhone 5, což jsou dva rekordy v jednom
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

San Francisco - Americká technologická společnost Apple prodala v Číně od pátku během prvních tří dnů prodeje přes dva miliony svých nejnovějších telefonů iPhone 5. Je to dosud nejúspěšnější debut iPhonů na čínském trhu. Čína je pro Apple druhým největším trhem po USA.

"Reakce čínských zákazníků na iPhone 5 byla neuvěřitelná a stanovila nový rekord, protože to byl v Číně nejlepší víkendový debut," uvedl ve sdělení firmy její šéf Tim Cook. Apple oznámil údaje o čínském prodeji iPhonů vůbec poprvé.

Zároveň jde o rekordní start prodejů na jediném trhu. Když v září iPhone 5 vstupoval do celosvětového prodeje, bylo za stejné tři dny sice prodáno pět milionů kusů, to byl ovšem celkový součet za Spojené státy americké a dalších 30 zemí.

Bez front akcie padaly

Páteční zprávy o debutu nového iPhone 5 v Číně přitom nebyly příliš povzbudivé. Před obchodem Apple Store v centru Šanghaje stál podle agentury Reuters první den prodeje pouze jeden člověk, zatímco na předchozí model 4S se tam stály dlouhé fronty.

Obavy z chladného přijetí nových telefonů v Číně a z ostré konkurence na trhu oslabily v pátek akcie firmy o téměř čtyři procenta a ze svého závěrečného maxima Apple ztratil asi čtvrtinu hodnoty.

Apple v Číně své přístroje vedle sedmi prodejen Apple Store prodává přes operátory China Unicom a China Telecom. Podle analytiků však dlouhodobější vyhlídky firmy na nejdynamičtějším trhu světa závisí na tom, zda se jí podaří sjednat smlouvu s největším tamním operátorem China Mobile, který má dvakrát více zákazníků než oba dva další operátoři dohromady.

Čína je největším trhem mobilních komunikací na světě. Pro Apple je Čína po USA druhým největším trhem, v poslední době ale podíl firmy na trhu chytrých telefonů v této zemi klesá.

 

Právě se děje

Další zprávy