Prodavačky sobě. Z padlého Schleckeru vzniká nová síť

ČTK ČTK
26. 11. 2012 16:53
Ženy ze zkrachovalého německého řetězce se rozhodly vzít osud do svých rukou
Drogerie Schlecker
Drogerie Schlecker | Foto: Wikimedia Commons

Berlín (zpravodaj ČTK) - Bývalé prodavačky zkrachovalého řetězce Schlecker se rozhodly vzít osud do svých rukou a na jihozápadě Německa založily vlastní drogerii.

Věří, že se k nim přidají i další kolegyně a v Německu vznikne nový řetězec, který nahradí zaniklé obchody Schleckeru, jež scházejí hlavně obyvatelům malých měst.

Letošním uzavřením donedávna největšího německého řetězce drogerií, který byl od ledna v insolvenci, přišlo o zaměstnání okolo 25 tisíc prodavaček. Ty nacházejí na trhu práce i kvůli věku jen obtížně uplatnění.

Ministerstvo práce jim nabídlo rekvalifikace, aby zaplnily prázdná místa vychovatelek v mateřských školách a pečovatelek v domovech pro seniory. Tento návrh se ale setkal s kritikou.

Bod zvratu

Karin Meinerzová, Bettina Meehová a Annemarie Kellerová se rozhodly nečekat na pomoc od státu a začaly jednat samy. Za podpory odborové organizace Verdi, radnice i obyčejných spoluobčanů přeměnily bývalou prodejnu Schleckeru v Erdmannhausenu v novou drogerii Drehpunkt (lez přeložit jako bod zvratu). Má se stát vlajkovou lodí projektu družstevních obchodů, které nahradí část zmizelých filiálek Schleckeru.

"Okamžitě jsem věděla, že do toho půjdu. Neváhala jsem ani minutu," svěřila se tisku jedna z průkopnic nového řetězce, dvaapadesátiletá Meinerzová, která má stejně jako kolegyně za sebou více než desetiletou praxi u Schleckeru.

Své služby nechtějí obchodnice omezovat jen na sezení za pokladnou a doplňování zboží do regálů. "Na přání budeme zboží dodávat do domova pro seniory a v případě onemocnění i domů," dodala Kellerová.

Podle Christiny Frankové z Verdi se o zapojení do projektu zajímá už dalších 50 bývalých zaměstnankyň Schleckeru a v příštích měsících by se měl otevřít nejméně tucet nových filiálek Drehpunktu.

Celkem by takto odbory chtěly oživit okolo stovky zaniklých prodejen Schlecker nejprve na jihozápadě Německa. Ty fungovaly i na českém trhu, kde je letos převzala společnost p.k.Solvent a přeměnila na obchody Teta kosmetika.

Nadšení nad rizikem

V pětitisícovém Erdmannhausenu nedaleko Stuttgartu se nový koncept setkal s nadšením. "Pro tohle místo je Drehpunkt moc důležitý. Už nemůžu všude jezdit autem. Schlecker mi hodně scházel, a na otevření Drehpunktu jsem se proto těšila," řekla deníku Stuttgarter Zeitung zákaznice Marion Orthweinová a podobně se vyjádřili i další místní obyvatelé.

Odborníci však varují před euforií při zakládání nových filiálek. "Musí k tomu být vhodné místo a vhodná osoba," zdůraznil obchodní poradce Michael Gschwinder.

Ztroskotání projektu se Franková neobává. Připouští, že riziko existuje vždy, díky uplatňovanému modelu je ale zvládnutelné. Každá prodejna je podle ní "mini s. r. o.", jejíž účetnictví a nákup zajišťuje nadřazený holding. Pokud by se dostala do potíží, ostatní prodejny prý s sebou nestrhne.

 

Právě se děje

Další zprávy