Vymysleli, jak uspokojit trh. Nobelova cena míří do USA

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 10. 2012 15:00
Letošními laureáty jsou dva Američané, Alvin E. Roth a Lloyd S. Shapley

Stockholm - Nobelovu cenu za ekonomii si letos odnesli dva Američané. Alvin E. Roth a Lloyd S. Shapley. Oba laureáti se zaměřují na teorii her.

Jména oceněných ekonomů zveřejnil v pondělí výbor pro udělování Nobelovy ceny při Švédské akademii věd.

Podle výboru získali Američané ocenění za "teorii tržních alokací a praktické návrhy optimální podoby trhů".

Konkrétně porota ocenila výzkum, v rámci něhož se Roth a Shapley věnovali lepšímu propojení jednotlivých tržních proměnných - jako jsou například studenti a školy nebo pacienti a dárci orgánů, tak aby byl trh efektivní a všem účastníkům přinesl co největší přínos.

Jak vytvořit na trhu soulad

Podle výboru pracovali ekonomové na tématu odděleně a s časovým odstupem. "Kombinace Shapleyho poznatků a Rothových empirických průzkumů pak přispěla ke zlepšení výkonu mnoha trhů," píše list The Wall Street Journal.

Shapley na počátku 60. let definoval s kolegou Davidem Galem takzvaný Gale-Shapleyho algoritmus, pomocí kterého popisovali, jak muži a ženy vytvářejí páry.

Ve své studii popsali skupinu deseti žen a deseti mužů, přičemž každá žena se mohla ucházet o libovolného partnera, kterého považovala za nejvhodnějšího. Muž měl zase právo všechny nežádoucí ženy odmítnout. Ty ve druhém kole zkoušely štěstí u favorita číslo dvě, poté případně u dalšího, dokud nebyli všichni zadaní.

Roth o dvě desetiletí později Shapleyho teorii využil a s pomocí laboratorních experimentů či počítačových simulací zkoumal, jak přetvořit dosavadní instituce tak, aby "se noví doktoři lépe začlenili do zaměstnání, studenti do škol a pacientům vyhovovaly darované orgány," píše Reuters.

Ekonom se prvně zaměřil na umístění lékařů v amerických nemocnicích. Jak totiž uvádí výbor pro udělování Nobelovy ceny, mladí medici byli tehdy často nuceni reagovat na nabídku místa rychle, aniž by znali další možnosti.

"Pokud si pracovníka najme zaměstnavatel A, i když by raději šel k zaměstnavateli B, který by o něj - kdyby o sobě věděli - také stál, máme tu nevyužité zisky z obchodu," komentuje Výbor ve své zprávě.

Shapleyho doposud znali ekonomové především díky tomu, že definoval takzvanou Shapleyho hodnotu. Ta v rámci teorie her bere v úvahu příspěvek hráče k úspěchu skupiny, do které přísluší. Prakticky definuje rozdíl mezi výsledkem koalice, pokud se do ní daný hráč zapojí, a koalice bez jeho příspěvku.

V současné době Shapley vyučuje ekonomii v Kalifornii, své Ph.D. studium absolvoval na Princetonské univerzitě.

Roth se kromě teorie her věnuje také experimentální ekonomii. Doktorské studium absolvoval na Stanfordské univerzitě, následně přednášel na University of Illinois, kde pobýval do roku 1982. V současné době působí jako profesor na Harvard Business School.

Přečtěte si základní informace o Nobelově ceně:

Nobelova cena za ekonomii je jednou z šesti, které se každoročně udělují (dalšími jsou za fyziku, fyziologii a medicínu, chemii, literaturu a za mír). Jako jediná byla k těm původním z roku 1895 přidána dodatečně, až v roce 1969. Neuděluje ji také přímo Královská švédská akademie věd, ale Sveriges Riksbank, tedy tamní centrální banka.

Ačkoliv se cena za ekonomii řadí mezi ostatní Nobelovy, její oficiální název zní Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela.


 

Právě se děje

Další zprávy