Unii došly peníze, do Česka míří žádost o pět miliard

ČTK ČTK
4. 10. 2012 17:07
Pokud by se rozpočet nenavýšil, přišlo by Česko o ještě větší sumy
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise bude kvůli chybějícím penězům po členských zemích Evropské unie chtít navýšit rozpočet EU na letošní rok až o deset miliard eur. Píše to týdeník European Voice.

Na Česko by tak při použití běžného příspěvkového klíče připadlo kolem 200 milionů eur (pět miliard korun). Česká vláda se bude případnou žádostí EK zabývat.

"Pokud Evropská komise Českou republiku oficiálně v této záležitosti osloví, bude to významné zahraničně-politické rozpočtové rozhodnutí a vláda jako celek se tím bude vážně zabývat," řekl ČTK bez dalších podrobností mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Žádost o poskytnutí dodatečných fondů by měla přijít do dvou týdnů. Mluvčí eurokomisaře pro rozpočet Janusze Lewandowského řekl, že půjde o "významnou sumu". Nezbytná je podle něj k pokrytí "díry" mezi předpokládanými platbami pro letošní rok a závazky, které Unie má a z nichž některé do letošního roku přešly z minulých let.

Pokud by se rozpočet Unie nenavýšil, pak by to ale pro Česko mohlo znamenat letos výpadek ještě větší sumy, než o jakou by navýšila svůj příspěvek do unijního rozpočtu.

Peněz v současném rozpočtu se nedostává například v kohezní politice, kterou míří peníze z EU do chudších regionů. Problémy se týkají i výzkumu a školství.

Šéf rozpočtového výboru Evropského parlamentu Alain Lamassoure řekl, že Evropský sociální fond určený k podpoře zaměstnanosti je od začátku tohoto měsíce bez prostředků.

Problémy má i výměnný studentský program Erasmus, tomu peníze dojdou zřejmě na konci příštího týdne. Program pro vědu by stejný problém měl čekat na konci října. Kvůli nejistotě plateb tak nebudou podepisovány žádné nové vědecké projekty.

Politický výstřel

"Jedná se o bezprecedentní krok a důkaz špatného hospodaření Evropské komise. EU má hospodařit podle schváleného vyrovnaného rozpočtu. Úpravy rozpočtu se dělají běžně, ale částky úprav jsou o jeden až dva řády nižší než v tomto případě," řekl k tomu ČTK europoslanec ODS Hynek Fajmon.

"Jedná se o politický výstřel Evropské komise, která chce ve spolupráci s Evropským parlamentem donutit Radu k radikálnímu navýšení výdajů v roce 2013 i v letech následujících. Žádost o změnu rozpočtu v říjnu běžného roku je nesmysl, protože už běží rozpočtový proces pro rok 2013," dodal Fajmon.

Podle Lamassoura EK není nyní schopna mimo jiné proplatit asi 600 milionů eur Řecku a 900 milionů eur Španělsku pro programy, které byly letos v zemi realizovány. To je podle něj šokující a absurdní. Obě země mají nyní vážné hospodářské problémy a potýkají se také s vysokou nezaměstnaností, která se pohybuje kolem 25 procent.

Neobvyklá výše dodatků bude mít vliv asi i na vyjednávání o rozpočtu EU pro příští rok, který bude z posledních ze současné finanční perspektivy pro roky 2007 až 2013. Komisař Lewandowski se obává, že by "díra" mezi platbami a závazky v unijním rozpočtu mohla být příští rok ještě větší. Nemá prý jinou možnost, než požadovat pro příští rok navýšení rozpočtu u plateb o 6,85 procenta. Členské země ale v červenci uvedly, že naopak chtějí rozpočet snížit o 2,79 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy