Britský deficit předežene ten v Řecku, varují ekonomové

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 9. 2012 10:54
Podle Morgan Stanley by měl schodek ve Velké Británii činit téměř 8 procent HDP
Znak britské libry
Znak britské libry | Foto: Reuters

Londýn - Největším rozpočtovým hříšníkem v Evropě nebude příští rok Řecko, ale Velká Británie, varuje ve své poslední analýze banka Morgan Stanley.

Ze zprávy, kterou investiční skupina vydala, vyplývá, že rozpočtový schodek Británie by měl příští rok činit 126 miliard liber, což by představovalo 7,8 procenta tamního HDP. To je více, než se očekává u zadlužených jihoevropských ekonomik, včetně Řecka nebo Španělska.

Řecký deficit by měl podle autorů činit 6,3 procenta, španělský pak nejvýše šest procent. Samotné rozpočtové oddělení v Británii aktuálně počítá se schodkem 98 miliard liber, což by se rovnalo 5,9 procenta HDP.

Britská vláda si více půjčuje, než plánovala

Morgan Stanley se ve své prognóze odvolává především na čísla z prvních pěti měsíců tohoto roku, kdy si vláda vypůjčila 61 miliard liber, tedy o čtvrtinu více, než činil plán. Zároveň se vybralo méně na daních - například v srpnu to bylo meziročně o 1,8 procenta méně, zatímco vládní výdaje vzrostly o 2,5 procenta.

Mluvčí britského ministerstva financí sice zdůrazňuje, že během srpna již rostl deficit pomaleji, jak ale připomíná list Telegraph, ekonomiku krátkodobě "nakoply" letní olympijské hry.


 

Právě se děje

Další zprávy