Apple smí užívat design nádražních hodin ze Švýcarska

ČTK ČTK
13. 10. 2012 10:30
Dohoda umožní firmě Apple užívat nádražní hodiny SBB
Anthony Fletch from Paris poses with his iPhone 5 after being the first customer at an Apple store in Paris September 21, 2012. Apple Inc's iPhone 5 hit stores around the globe on Friday, with fans snapping up the device that is expected to fuel a huge holiday quarter for the consumer giant. REUTERS/Jacky Naegelen (FRANCE - Tags: BUSINESS TELECOMS) Published: Zář. 21, 2012, 9:34 dop.
Anthony Fletch from Paris poses with his iPhone 5 after being the first customer at an Apple store in Paris September 21, 2012. Apple Inc's iPhone 5 hit stores around the globe on Friday, with fans snapping up the device that is expected to fuel a huge holiday quarter for the consumer giant. REUTERS/Jacky Naegelen (FRANCE - Tags: BUSINESS TELECOMS) Published: Zář. 21, 2012, 9:34 dop. | Foto: Reuters

Curych - Americký technologický gigant Apple získal svolení k používání značkově chráněného designu nádražních hodin švýcarské železniční společnosti SBB ve svých telefonech iPhone a tabletech iPad.

Firma SBB minulý měsíc uvedla, že by mohla Apple právně napadnout poté, co se tyto hodiny objevily v novém operačním systému pro iPady.

Mobilní operační systém iOS 6 obsahuje nový ukazatel času, který je kulatý, namísto číslic má černé čárky a vteřinová ručička je červená s kroužkem na konci. To je prakticky stejný design, jaký vytvořil pro švýcarské železnice v roce 1944 curyšský inženýr Hans Hilfiker a na nějž má SBB ochrannou známku.

"Byla sjednána dohoda, která umožní firmě Apple užívat nádražní hodiny SBB," uvedla dnes švýcarská společnost. Finanční podmínky dohody nebyly zveřejněny, napsala agentura Reuters.

Foto: Začal se prodávat nový iPhone 5. Stály se na něj fronty

Hilfiker chtěl svým minimalistickým designem symbolizovat přesnost švýcarských drah. Červená vteřinovka, kterou tvůrce přidal v roce 1953, se na nádražích na konci každé minuty krátce zastavuje, aby podle Hilfikera "umožnila vlakům odjet přesně", a kroužek na jejím konci představuje plácačku výpravčího.

Hilfikerovy hodiny jsou zařazeny v newyorském Muzeu moderního umění a londýnském Muzeu designu jako příklady výjimečného designu 20. století. 

Chyby v mapách od Applu. Berlín zmizel do Antarktidy

 

Právě se děje

Další zprávy