Ekonomičtí tygři. Lídry z BRICS střídá další zkratka

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 8. 2012 12:00
Nová čtveřice je opět různorodá, sešly se v ní Turecko, Mexiko, Indonésie a Jižní Korea
Tygr
Tygr | Foto: Greenpeace

Praha - Ve světové ekonomice se dostávají do popředí noví tahouni. Země BRICS by postupně mohly vystřídat MIST. Nová čtyřka, nová naděje. Podle analytiků ale spíše marketingový tah.

Vzpomínáte ještě na BRICS? Skupinu zemí, které se měly stát novým tahounem trhu. Akronym, který se čte stejně jako „cihly", reprezentuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku.

Již brzy by se ale mohly stejně jako Evropa či Spojené státy přesunout do kolonky "vyčerpané" - teď už totiž porostou "jen" normálně, nikoliv fenomenálně.

Jak ovšem veřejnost konejší analytici z Goldman Sachs, truchlit netřeba. Přichází totiž MITS, neboli „mlha". Mexiko, Indonésie, Jižní Korea a Turecko.

Pomáhá export i tuzemská poptávka

MIST v mnohém nápadně připomínají BRICS. Podobá se jejich potenciál i slabé stránky.

Ekonomický výkon čtveřice zemí, z nichž všechny patří i do skupiny G20, se za poslední desetiletí více než zdvojnásobil. V uplynulých letech všechny rostly o pět až osm procent.

V Mexiku je například růst tažen rekordním vývozem automobilů, v němž země už podruhé předčila Brazílii. Indonéský růst o 6,37 procenta ve druhém kvartále podpořila hlavně silná domácí poptávka.

"Turecko se zařadilo mezi pět až šest nejdůležitějších zemí světa," myslí si někdejší americký poradce pro národní bezpečnost Stephan J. Hadley s tím, že dnes se o zemi stále častěji mluví jako o "Číně Evropy".

O rizika není nouze

Co se týká slabin, setkáme se tu rovněž s tím, na co jsme narazili již u BRICS - ať už násilí, drogové kartely, korupci nebo byrokracii.

"V Mexiku je to naprosto katastrofální kriminalita nepředstavitelná v evropských podmínkách," říká ekonom Partners Pavel Kohout. Podle Jiřího Tylečka z X-Trade Brokers navíc Mexiko roste - stejně jako například Rusko - díky těžbě nerostných surovin. "Toto není základ dlouhodobé prosperity," zdůrazňuje analytik.

Turecko podle něj nyní prožívá úvěrový boom, který dříve či později splaskne. Ľuboš Mokráš z České spořitelny zmiňuje také geopolitická rizika, ať už blízkost ohnisek napětí nebo islamismus.

Indonésie se v této sestavě vyznačuje nejnižší mírou ekonomické svobody. "Indonésii, přiznám se, neznám tolik, ale jiné státy jihovýchodní Asie ano, a pokud mohu soudit, problémem celého regionu je korupce a byrokracie," navazuje Kohout.

V případě Jižní Koreji se ekonomové shodují, že je sice z dané čtyřky nejvyspělejší, ale z hlediska růstu již do značné míry vyčerpaná. Nemluvě o větší provázanosti na západní trhy i zpomalující Čínu. "Navíc je tu stále nebezpečí na severu," připomíná Kohout.

Tak jako ve skupině BRICS vyčnívá Čína, zřejmě žádná z MITS zemí dominantní nebude. Tyleček dává dlouhodobě největší šance Jižní Koreji. Hrubý domácí produkt tam ale podle něj neporoste tak rychle jako u ostatních zemí MIST - právě proto, že je tato ekonomika jich výrazně hospodářsky vyspělejší.

Pro Michala Brožku z Raiffeisenbank je favoritem Indonésie, a to díky naději na zrychlování růstu, dobré demografické situaci nebo levné pracovní síle. Totéž si myslí Mokráš, podle něhož má stát růstový potenciál také díky svému přírodnímu bohatství a počtu obyvatel.

S důvěrou opatrně

MITS není jedinou "skupinou", která by mohla BRICS nahradit. Citi Group již minulý rok zmínila novou zkratku CARBS. V tomto případě by však původní "cihly" prošly jen mírnou obměnou - Čínu a Indii tu totiž nahradily Kanada a Austrálie, zbytek potom zůstal.

Kohout je ale vůči různým módním zkratkám skeptický. "Každá ekonomika, která po dobu několika let roste mimořádně rychle, budí pozornost," komentuje s tím, že svět si obvykle navíc začne těchto trhů všímat až tehdy, když se jejich potenciál do značné míry vyčerpá.

Ekonom Partners se také zamýšlí nad tím, jak se stane, že země najednou začne růst podobným tempem. Je to podle něj proto, že dlouhou dobu dělala něco zásadně špatně a pak se polepšila, a tak začala růst.

Sám si ale myslí, že investoři, kteří chtějí skupovat akcie nebo poskytovat úvěry, by měli zůstat obezřetní, než podobným trhům poskytnou důvěru.

V hlavní roli marketing

Jak se Kohout shoduje s Mokrášem, popularita různých zkratek je v první řadě promyšleným investičním marketingem.

Uvažování analytika Goldman Sachs Jima O'Neilla, který v roce 2001 "vymyslel" BRICS (tehdy ještě pouze BRIC, bez JAR) a nyní MITS, je podle něj jednoduché. "Vezmeme několik velkých rozvojových ekonomik, každou z jiného kontinentu, každou s nějakou zajímavou ´story´ a máme velmi pěkné investiční téma," nastiňuje ekonom Partners pro Aktuálně.cz.

"Ve skutečnosti je většina MITS v daleko pokročilejším stádiu vývoje než státy BRICS," je přesvědčen Mokráš. Podle toho by navíc byly země lépe "poskládané", pokud by si Indonésie a Rusko vyměnily místa.

Trvá ještě hvězdná hodina?

Proč tedy vlastně BRICS zažívají útlum? Podle Tylečka má každá ze zemí své specifické problémy. U Číny jde o špatné investice a bubliny na trzích, Rusko nadále zůstává autoritářským systémem, který závisí na cenách ropy a dalších komodit.

Všechny země pak spoléhají na poptávku ze Západu, která ovšem především s dluhovou krizí eurozóny zrovna nesílí.

"Žádný strom neroste do nebe a žádná ekonomik nemůže trvale růst deseti procenty ročně," je přesvědčen Kohout. Odkazuje přitom na Japonsko, u něhož kdekdo koncem 80. let věřil, že se stane výjimkou. V roce 1990 tu ale vypukla úvěrová krize a její následky trvají prakticky dodnes.

Optimističtější zůstává Brožka. "Neřekl bych, že BRICS mají hvězdnou hodinu zcela za sebou," komentuje pro Aktuálně.cz.

Tempa růstu by podle jeho názoru mohla zůstat vysoká, byť nastává zjevné zpomalení. Například Indie v prvním kvartále tohoto roku rostla nejpomaleji v posledních devíti letech.

"Při úvahách o tom, kdo bude tahounem růstu, je třeba srovnat velikosti ekonomiky," rozvíjí svou teorii Brožka s tím, že trhy MIST nejsou proti BRICS ani třetinové. Jen Čína by měla letos táhnout růst světové ekonomiky zhruba ze 40 procent, v příštím roce pak ještě více.

Podobně jako Brožka uvažuje také Ľuboš Mokráš z České spořitelny, podle něhož BRICS zůstávají a dlouhodobě zůstanou tahounem světové ekonomiky. "To ovšem nevylučuje, že se tyto státy mohou potýkat s obtížemi a relativně pomalejším růstem jako je tomu nyní v Číně," dodává analytik.

Čínský stavební boom: Tak se staví sídliště pro statisíce:

 

Právě se děje

Další zprávy