Další důvod pro zdražení masa. Sucho zvyšuje cenu sena

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 8. 2012 13:30
Hospodářská zvířata se kvůli suchu nemají kde pást. Vyšší ceny může pocítit i Česko
Foto: David Macháček

New York, Praha - Po kukuřici a sójových bobech zažívají Spojené státy americké další zdražování. Ceny sena stoupají na nejvyšší úroveň za posledních šedesát let.

Stejně jako nedostatek kukuřice povede "senná krize" ke zdražení masa a mléčných výrobků. Dobytek se totiž nemá kde pást, takže zemědělci nahrazují trávu senem. Rostoucí poptávka pak logicky žene nahoru ceny.

V současné době je po seně ve Spojených státech obrovská poptávka, pastviny na středozápadě jsou totiž kvůli nejhorším suchům za posledních šedesát let ve velmi špatném stavu.

Ústupek federální vlády, která farmářům povolila pást zvířata na 3,8 milionu akrů jinak chráněné půdy, řeší podle CNN situaci pouze minimálně.

"Obvykle se moje zvířata mohou od jara do listopadu pást na zelenajících se polích, která jsou teď ovšem hnědá," stěžuje si pro CNN Steve Foglesong, jeden z mnoha rančerů, kteří na nedostatek vláhy doplácejí. Doplňuje, že běžně odkupuje seno pouze na zimu.

Například ve státě Colorado nejsou toto léto podle Ministerstva zemědělství USA žádné pastviny, které by byly hodnocené jako "vynikající". Titul "dobré" mají pouze dvě procenta veškeré půdy - pro srovnání, loni šlo o 31 procent.

Seno stojí dvojnásobek

Balík sena, které se obchoduje na aukcích, za poslední rok zdražil na více než dvojnásobek. V Iowě cena minulý týden překročila 300 dolarů za takzvanou krátkou tunu (907,185 kg), což je meziročně o 150 procent více.

Ke zdražování nepřispívá pouze vyšší zájem, ale také skutečnost, že i samotného sena je letos méně. Zatímco loni jej bylo 131 milionů tun, letos by se mělo jednat pouze o 120 milionů tun, uvádí federální ministerstvo zemědělství.

Na rozdíl od kukuřice nebo třeba pšenice by zdražování sena nemělo mít tak silný dopad na Českou republiku. Tato komodita se totiž v rámci futures kontraktů na burze neobchoduje. "Trh se senem v USA nemá na Česko žádný vliv," říká například analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Naopak Tomáš Menčík ze skupiny Cyrrus si myslí, že dražší seno se na českém trhu odrazí. "Může se to projevit i v ČR právě přes růst ceny masa či mléčných výrobků, která se kvůli obchodování na burze přenese i k nám," vysvětluje.

"Není to žádná novinka, že je seno drahé. Akorát se o tom moc nepsalo," dodává Menčík. Změna bude podle něj mírnější proto, že je drahé seno ve vysoké ceně masa již de facto započítané. Suchá tráva navíc stojí méně než například kukuřice. Na druhou stranu nyní podražila mnohem více než jiné agrární komodity.

Zdražení stejně přijde

Samotné zdražení nám každopádně hrozí, a to právě kvůli kukuřici. Její cena se i po měsíci drží těsně pod historickými hodnotami. Tento trh už je přitom silně provázaný, takže vyšší ceny plodiny a následných produktů, které se z ní získávají, pocítí i zbytek světa.

Důsledkem přitom nebudou pouze rostoucí ceny této zeleniny. Více zaplatíme za sladidla, oleje či alkohol, které se z plodiny vyrábí, ale také za maso a mléčné výrobky.

Nejvíce bychom ale dopady americké nepřízně počasí měli pocítit v případě masa. Největší část vypěstované plodiny se využívá jako potrava pro hospodářská zvířata.

"Předpokládáme, že postupný růst cen na pultech obchodů začne v září," tvrdí Tomčiak. Menčík očekává zvýšení cen na přelomu září a října. "Hodně závisí na stavu zásob v českých skladech a cenové politice obchodů," doplňuje pro Aktuálně.cz.

To, že farmáři nyní nemají krávy či prasata čím krmit, končí přitom v USA různě. Někteří hubí celá stáda, jiní vymýšlejí, čím kukuřici nahradí. Jednou z možností je přitom mimo jiné i čokoláda nebo mexická kuchyně.

 

Právě se děje

Další zprávy