Ruské krávy ovládnou svět. Nový směr tamní ekonomiky

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 7. 2012 12:00
V zemi vznikají obrovské farmy. Zatím jim pomáhá stát, banky peníze dávat nechtějí
I krávy mají regionální akcent, stejně jako lidé. Zjistili to specialisté na jazyk, které zaujal objev britský farmářů. Ti odhalili, že jejich krávy bučí v každé oblasti jinak. John Wells, profesor fonetiky na University of London, uvedl, že regionální rozdíly "mluvy zvířat" byly již dříve pozorovány u ptáků.
I krávy mají regionální akcent, stejně jako lidé. Zjistili to specialisté na jazyk, které zaujal objev britský farmářů. Ti odhalili, že jejich krávy bučí v každé oblasti jinak. John Wells, profesor fonetiky na University of London, uvedl, že regionální rozdíly "mluvy zvířat" byly již dříve pozorovány u ptáků. | Foto: Reuters

Moskva - Ruská ekonomika má získat nový pilíř. Důležitým zdrojem národního bohatství už by neměly být pouze ropa či zemní plyn, ale také krávy. Rusko se chce totiž stát zásobárnou hovězího masa.

Podle agentury Bloomberg povede k tomuto cíli dlouhá cesta. V současné době země totiž musí sama nakupovat v cizině, aby poptávku vlastního obyvatelstva vůbec uspokojila. Ročně se do Ruska doveze hovězí za 3 miliardy dolarů (62,4 mld. Kč), jedná se o 35 procent celkové domácí spotřeby.

Tuto závislost chce ale tamní prezident Vladimir Putin zkrouhnout a místo toho vrátit domácí produkci na úroveň, která tu panovala za Velké říjnové socialistické revoluce. Prvním krokem je snížit do roku 2020 dovoz na 15 procent. Do deseti až patnácti let pak zamířit i do světa, plánují podnikatelé.

Pomoci mají obrovské farmy

Producentům hovězího se od státu dostává hojné podpory, investičních pobídek a daňových úlev, aby svoji výrobu mohli rozvíjet. Zatím největší farma, která se nachází 400 kilometrů jihozápadně od Moskvy, dostala na 800 milionů dolarů.

Aby mohla skupina Miratorg Agribusiness, která farmu provozuje, pokračovat v expanzi, naemitovala loni dluhopisy za 3 miliardy rublů a v současné době se chystá vstoupit na burzu. Mezitím v okolí své základny otevřela dalších šestnáct farem, další buduje například v Kaliningradě.

Rusko se ovšem potýká s drobným logistickým problémem - celá země má totiž pouze okolo 250 tisíc kusů hovězího dobytka. Podnikatelé na kravích farmách proto musí zvířata i dovážet - Miratorg Agribusiness jich za poslední rok nakoupil 60 tisíc, především z USA nebo Austrálie. Na každé farmě tak nyní dohromady žije okolo tří tisíc zvířat.

Jak přitom Bloomberg připomíná, importované krávy se musí vyrovnat s různými nepříjemnostmi od 35stupňových mrazů v zimě po čtyřtýdenní cestu lodí a po silnici. Podle Rusů se ovšem dobytek adaptuje perfektně.

Kromě krav chybí i peníze

Zvyšovat se přitom podle Putina nemá pouze množství hovězí výroby, ale také kvalita. Proto farmy najímají chovatelské špičky z ciziny, například oklahomského rančera Anthonyho Stidhama. "Tak dobrý skot jako tady nebudou mít nikde jinde ve světě," zdůrazňuje chovatel.

Ruští podnikatelé ale mohou narazit i na další problém. Pokud celý průmysl nezůstane "dojnou krávou" státu, narazí na nedostatek financí. Banky totiž na "hovězí byznys" odmítají poskytovat peníze.

Důvodem je klesající zájem o hovězí - ve Spojených státech a dalších rozvinutých zemích se konzumace hovězího už od poloviny sedmdesátých let snižuje. Podle amerického ministerstva zemědělství jej lidé nahrazují za levnější vepřové nebo drůbeží maso.

V Rusku přitom snědí ještě o polovinu méně hovězího než Američané - ročně ho tu na osobu připadne pouze 17 kilogramů. Rusové ovšem argumentují, že s nárůstem mezd a populace, která se z chudoby přesunula do střední třídy, se poptávka po hovězím zvyšuje a podnikání má tedy smysl.

Chov krav se přestává vyplácet:


 

Právě se děje

Další zprávy