Evropa znala řecká rizika už před vstupem k euru

ČTK ČTK
20. 6. 2012 12:30
Eurostat měl už v roce 1999 informovat o zmanipulovaných údajích o řeckém deficitu
Foto: Reuters

Berlín - Bývalá německá vláda kancléře Gerharda Schrödera i tehdejší Evropská komise věděly o rizicích spojených s přijetím Řecka do eurozóny, ale ignorovaly je. S odvoláním na interní dokumenty Evropské komise a kancléřství to píše německý týdeník Stern.

Eurostat podle něj už v roce 1999 informoval Evropskou komisi ve dvou dopisech o možných zmanipulovaných údajích Atén o řeckém deficitu. Komise ale tato varování podle Sternu odmítla.

V květnu 1999 napsal jeden z ředitelů Eurostatu spolupracovníkovi tehdejšího evropského komisaře pro hospodářství a měnu Yvese-Thibaultu de Silguymu, že řecká vláda evidentně používá miliardové unijní transfery Aténám k upravování údajů o řeckém rozpočtu.

Nechte to být

Na počátku následujícího měsíce pak tehdejší šéf evropského statistického úřadu Yves Franchet upozornil na stejný problém generálního ředitele Evropské komise pro hospodářství a finance. Ten mu podle Sternu odpověděl: "Předpokládám, že Eurostat neplánuje dělat číselné korektury, ani si nepřeje pokračovat v debatě na toto téma."

Také Schröderova vláda měla podle zpravodajského magazínu na počátku roku 2000 k dispozici řadu kritických poznámek z Bruselu o slabosti řeckého hospodářství.

Unijní experti v nich upozorňovali na nízký průmyslový export, na obrovský deficit v obchodní bilanci a na příliš vysokou závislost Atén na evropských subvencích, jejichž výše tehdy dosahovala rekordních pěti procent hrubého domácího produktu země.

Schröder se nevyjádřil

Brusel podle Sternu rovněž upozorňoval Berlín na varovné signály týkající se konkurenceschopnosti Řecka a hrozící silné inflace v případě vstupu Jihoevropanů do eurozóny. Řecko podle nich tehdy nebylo připraveno na možný ekonomický šok, který přijetí eura vyvolá.

Bývalý kancléř Schröder německou podporu vstupu Atén do měnové unie v minulosti opakovaně obhajoval kladným doporučením Evropské komise. K odhalením Sternu se nechtěl vyjádřit.

Řecko vstoupilo do eurozóny 1. ledna 2001 jako 12. země tehdejší patnáctičlenné Evropské unie. V první vlně států, které společnou měnu začaly používat od roku 1999, nebylo, protože nesplnilo konvergenční kritéria.

 

Právě se děje

Další zprávy