Španělé o víkendu požádají Evropu o pomoc pro banky

Reuters Reuters, Karel Toman
8. 6. 2012 11:55
Uvedla to agentura Reuters. Výše pomoci se odhaduje až na 100 miliard eur

Madrid/Brusel - Španělsko nejspíš v sobotu požádá EU o pomoc jeho strádajícím bankám, aby předešlo zhoršujícím se podmínkám na finančních a dluhopisových trzích. Stane se tak čtvrtou a největší zemí eurozóny, která vyhledá mezinárodní záchranu.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z EU a Německa.

Dva vysocí představitelé EU agentuře řekli, že ministři financí eurozóny v sobotu budou mít telekonferenci, na níž se budou zabývat španělským požadavkem na záchranný balíček. Konkrétní suma, jaké výše by tato pomoc měla dosáhnout, ale nepadla.

Záchrana musí být před volbami v Řecku

Krok tak následuje poté, co ratingová agentura Fitch snížila ve čtvrtek úvěrové hodnocení Madridu ze známky A o rovné tři stupně na známku BBB. Zdůraznila přitom nebezpečí v podobě velkého balíku nedobytných hypoték ležícího ve španělských bankách a také nákazu z řecké dluhové krize.

Skupina ministrů známá jako Eurogroup vydá po svém sobotním setkání stanovisko. "Prohlášení se očekává na sobotní odpoledne," řekl nejmenovaný představitel EU. "Španělská vláda si uvědomila závažnost problému," dodal německý představitel, který kvůli citlivosti tématu chtěl zůstat v anonymitě.

Mluvčí španělské vlády ale prohlásila, že o podobném plánu nic neví. Španělsko dosud mezinárodní záchranu odmítalo.

Zdroje agentuře Reuters také řekly, že dohoda o záchraně musí být dosažena před 17. červnem, což je datum opakovaných voleb v Řecku a tím i hrozícího začátku odchodu země z eura se všemi nepříznivými dopady v podobě nákazy.

Odhady částky? Od 40 do 100 miliard eur

Zpráva Mezinárodního fondu, která má být publikována v pondělí, podle očekávání odhadne výši kapitálu pro ozdravení španělských bank na 40 miliard eur. Od doby, kdy byla data pro studii sebrána, se ale podmínky na trzích výrazně zhoršily, upozornil německý zdroj.

Fitch ve čtvrtečním komentáři ke svému snížení španělského ratingu uvedl, že kapitál, který banky potřebují po prasknutí tamní realitní bubliny, recesi a vysoké nezaměstnanosti, by  mohldosáhnout sumy 60 až 100 miliard eur.

Evropské akcie a euro v pátek po snížení španělské známky poklesly v obavách, že se Španělsko připojí k Řecku, Irsku a Portugalsku, které už v minulosti pomoc vyhledaly. Rozdíl ale bude podle zdrojů Reuters v tom, že tentokrát bude pomoc zacílena pouze na banky a že Španělsko tak nebude odstřihnuto od dluhopisových trhů.

To znamená, že politické podmínky záchrany nebudou tak tvrdé, jako tomu bylo například v případě Řecka. Podle zdrojů Reuters tak pravděpodobně nepřidají další podmínky na úspory a strukturální reformy než ty, ke kterým už se Madrid zavázal.

 

Právě se děje

Další zprávy