Insider byznys? Akcie Facebooku už ztratily pětinu ceny

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
23. 5. 2012 11:05
Někteří analytici tvrdí, že vstup Facebooku na trh byl typickým insider obchodem
Foto: Reuters

New York - Také třetí den, kdy se na newyorské burze Nasdaq obchodovalo s akciemi Facebooku, udělal radost škarohlídům. I během úterního obchodování se totiž akcie pohybovala v červených číslech.

I když to ještě dopoledne vypadalo na zbrždění pádu a kurz akcie se pohyboval zhruba na mínus třech procentech, nakonec se denní pád zastavil na 8,9 procentech a ceně 31 dolarů, tedy o celých sedm dolarů a 18,5 procenta pod upisovací cenou.

Už v pondělí přitom momentálně nejsledovanější světová akcie ztratila 11 procent, když index Nasdaq naopak registroval rekordní nárůst v roce 2012. Analytici se shodují, že důvodem pondělního propadu byla stažená ochranná ruka investičních bank, které emisi "Zuckerbergova impéria" měly na starost a ještě v pátek intervenovaly alespoň tak, že kurz nespadl pod upisovací cenu ve výši 38 dolarů.

Že s takovou pomocí vytrvaly jen jeden den, zřejmě ukazuje na to, že korekce ceny výrazně pod upisovací, je neudržitelná, neboť prostě odpovídá realitě. Však také analytici upozorňovali na to, že původní cenu určovaly jiné faktory, než ty spojené s chladnou analýzou. "Myslím, že do poptávky po akciích se nepromítají tolik nějaké odhady budoucích výnosů, ale marketing, popularita, a to mnohem více než u jiných titulů," říkal například analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Trh sice právě kvůli zmíněnému všeobecnému pozdvižení očekával, že cena akcií po jejich uvedení na trh může vystřelit vzhůru, označit ale současný vývoj za zcela neočekávaný také nelze. O tom, kde je skutečná hodnota akcie lze jen spekulovat, ale hodně se dá vyčíst už z toho, že zástupci Facebooku původně počítali, že upisovací cena bude v rozmezí 28 až 35 dolarů a až na základě vysokého zájmu cena nakonec vystoupala na 38 dolarů.

Analytici ji jednoznačně označili za předraženou a za férovou označili zhruba cenu na spodní hranici původně navržené upisovací ceny. Proto nyní příliš nepřekvapuje, že si akcie hledá svou cenu podstatně níž, než kam ji vyšrouboval s ní spojený humbuk.

Obchod pro vybrané?

Propad ceny navíc lze možná vysvětlit tím, že investiční banka Morgan Stanley, která byla hlavním manažerem primární emise akcií Facebooku, těsně před vstupem akcií na trh zhoršila vyhlídky hospodaření největší sociální sítě. Agentuře Reuters to řekly informované zdroje.

Změna hodnocení, kterou Morgan Stanley prezentoval vybraným klientům, přišla v době, kdy Facebook předkládal povinnou dokumentaci pro americkou komisi pro cenné papíry (SEC). V aktualizovaném prospektu emitenta sice na rizika upozornil, podle expertů je to ale příliš pozdě. Takový postup není obvyklý.

"Udělali to během prezentace. Za posledních deset let jsem něco takového neviděl," cituje Reuters jeden ze svých zdrojů. Informace mají pocházet od člověka z jednoho investičního fondu, který se zúčastnil úpisu akcií Facebooku a jemuž zástupce Morgan Stanley volal, aby jej upozornil na rizika. Na poslední chvíli pak své vyhlídky hospodaření Facebooku zhoršily i banky Goldman Sachs a JPMorgan.

Banka Morgan Stanley zprávu agentury Reuters nechtěla komentovat. Vyjadřovat se nechtěli ani zástupci Goldman Sachs a JPMorgan. Někteří analytici tvrdí, že vstup Facebooku na akciový trh byl typickým "insider obchodem", kdy lidé z firmy a kolem ní inkasují zisky, protože věděli víc, než ostatní investoři.

Žaloby kam se podíváš

Agentura Reuters následně přinesla zprávy o chystané žalobě právě v souvislosti s postupem banky Morgan Stanley. Investor Darryl Lazar podal návrh na hromadnou žalobu investorů v Kalifornii s obviněním, že registrace Facebooku a informace o výhledu firmy byly špatné. Občanská žaloba směřuje proti Facebooku, jeho zakladatelovi Marku Zuckerbergovi a bance Morgan Stanley.

Investor Philip Goldberg pak podal v noci na dnešek žalobu jménem všech investorů, kteří přišli o peníze, protože Nasdaq opozdil či špatně zorganizoval jejich objednávky na nákup a prodej akcií Facebooku nebo zrušení objednávky na akcie 18. května, tedy v den, kdy sociální síť vstoupila na burzu. Technická závada zpozdila debut Facebooku na burze o téměř půl hodiny a opozdila potvrzení objednávek.

Generální ředitel Nasdaqu Robert Greifeld řekl investorům, že firma udělala chyby při vstupu Facebooku na burzu. Upozornil, že první den obchodování bylo zpracováno více než 570 milionů akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy