Facebook vstoupil na burzu. Po naději přišlo zklamání

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
18. 5. 2012 22:40
Očekávání, že akcie firmy stoupnou o desítky procent se nenaplnila, mnozí si zoufají
Foto: Reuters

New York - Největší sociální síť světa vstoupila v pátek na americkou burzu Nasdaq. Novinku oznámil na svém profilu i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.  Facebook v jedné z největších primárních emisí v americké historii získal kolem 16 miliard dolarů.

Akcie zahájily své první obchodování vzestupem o zhruba 12 procent, později se však jejich růst zmírnil a v jednu chvíli se cena vrátila až na původní úroveň.

Letošní nejočekávanější burzovní debut tak byl značným zklamáním pro investory a analytiky, protože vládla očekávání, že akcie firmy stoupnou o desítky procent.

Máme tady dost nešťastných chlapíků

Cena titulu se dostala v první minutě obchodování nad 42 dolarů z upisovací ceny 38 USD a při této ceně by tržní hodnota firmy činila zhruba 116 miliard dolarů. Poté ještě vyskočila až na 45 dolarů, pak ale rychle klesla k upisovací úrovni 38 dolarů. Kolem 20. hodiny SELČ se kurz Facebooku pohyboval pod 41 dolary s přírůstkem osmi procent.

"Máme tady dost nešťastných chlapíků," komentoval to agentuře Reuters Wayne Kaufman z makléřské firmy John Thomas Financial, která působí na Wall Street. "Doufali, že si Facebook povede mnohem lépe. Vsadím se, že na trhu je teď spousta zklamaných lidí," dodal.

Za první tři sekundy obchodování se podle televize CNBC zobchodovalo 82 milionů akcií firmy, což představuje téměř pětinu z celkově prodaných 421 milionů akcií. Kvůli návalu obchodních příkazů, který vyvolal technické problémy, musel Nasdaq odložit začátek obchodování s titulem z původně stanovených 17:00 SELČ asi o půl hodiny.

Facebook kvůli vybičované poptávce po svých akciích v primární veřejné nabídce výrazně zvýšil objem nabízených akcií. Cenové rozpětí zvedl tento týden na 34-38 dolarů a emisní cenu stanovil ve čtvrtek na jeho horním okraji. Z prodeje akcií si firma a její původní akcionáři a zaměstnanci zajistí kolem 16 miliard dolarů, dalších asi 2,4 miliardy dolarů získají v případě prodeje dodatečně vyčleněných akcií.

Brzy po zahájení obchodů dostaly akcie Facebooku první makléřské doporučení znějící na "prodat". Vydala ho firma Pivotal Research Group, která svoji cílovou cenu pro titul stanovila na 30 dolarů. "Trh hodnotí Facebook jako méně rizikový než Google, což tak podle nás rozhodně není," uvedl analytik firmy Brian Wieser.

Neúspěch Facebooku ovlivnil akciové trhy

Neúspěch Facebooku ovlivnil i akcie dalších sociálních médií i americké akciové trhy, které zakončily týden poklesem, když po slabém debutu akcií největší sociální sítě ztratily počáteční zisky.

Když Facebook obchodování uzavřel jen 0,6 procenta nad upisovací cenou 38 dolarů, srazilo to akcie dalších internetových firem ze segmentu sociálních médií jako Zynga, Grupon a LinkedIn.

Akcie Facebooku by mohly po třech měsících čelit podle analytiků silnému prodejnímu tlaku. Skončí totiž období, během něhož burzovní pravidla omezují prodej akcií, které se nově objeví na trhu. Například lidé z firmy během této doby nemohou akcie svého podniku často prodat vůbec.

Amerika je už nasycená, Evropa též

Domácí analytici se ještě před obchodováním shodli, že upisovací cena je přehnaná a Facebook se stane další bublinou. "Myslím, že do poptávky po akciích se nepromítají tolik nějaké odhady budoucích výnosů, ale marketing, popularita, a to mnohem více než u jiných titulů," říká pro Aktuálně.cz analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

"Cena se opírá především o velká očekávání, která se pojí s budoucností společnosti," potvrzuje analytik Patria Finance Branislav Soták. Sám za férovou hodnotu považuje 25 až 30 dolarů na akcii.

Jak Soták připomíná, v současné době se na Facebook měsíčně přihlašuje přes devět set milionů uživatelů - což je téměř třikrát více, než vykazuje druhá největší platforma Twitter. Kritici přitom nejčastěji varují právě před tím, že bude lidí v budoucnu přibývat stále méně.

Americký a evropský trh, odkud se nyní podstatná část uživatelů Facebooku rekrutuje, je už totiž nasycený a prostor pro příliv dalších lidí je tedy malý.

"Příležitosti se stále nacházejí v rozvíjejících se zemích, jako jsou asijské. Zde však hrozí vyšší regulatorní rizika," tvrdí Martin Pavlík ze skupiny Conseq Investment Management.

Že se úspěch na burze odvíjí od zájmu veřejnosti, potvrzuje také analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. "Pokud Facebook dokáže využít svůj teoretický potenciál v podobě obrovského množství uživatelů, pak může být jeho upisovací cena podhodnocená. Pokud ne, tak je to bublina," sdělil pro Aktuálně.cz.

Domácí analytici čekají propad

Současná cena akcií je podle všech odborníků, které redakce oslovila, každopádně vysoká. "Já osobně bych v tuto chvíli a při dané ceně do akcií Facebooku neinvestoval," reaguje Soták.

Martin Krajhanzl z České spořitelny je přesvědčen, že upisovací cena má v sobě již započítaný nadprůměrný růst v následujících třech a pěti letech. Očekávaná expanze ale není nikterak zaručena, byť to aktuálně vypadá, že konkurence Facebook nemůže ohrozit.

Před nepřiměřenou euforií varuje i přímo burza Nasdaq, na kterou americká společnost vstupuje. "Pokud prvotní emisi provází podobné vzrušení a sláva, tak to láká po akciích skočit a kupovat je," píší burzovní analytici. Na jaké hodnotě se akcie Facebooku nakonec ustálí, zatím nemají jasno. Pokud se naplní optimistický scénář, mohly by šplhat k 50 dolarům za kus. Nevylučují ale ani propad na 25 USD za akcii.

Podle Petra Hlinomaze se cena rozhodně sníží. "Odhadnout velikost poklesu je velkou spekulací, ale pokles o pětinu v horizontu několika měsíců by mne nepřekvapil," uvádí analytik. Jak říká Martin Pavlík, přiměřenou cenu akcií Facebooku lze stanovit jen těžko, protože se na trzích ještě mnoho společností s podobným zaměřením neobchoduje.

 

Právě se děje

Další zprávy