Bohatí Američané odevzdávají pasy, nechtějí platit daně

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 5. 2012 7:00
Za poslední rok se ve Švýcarsku vzdalo občanství přes 1700 zámožných Američanů

Ženeva - Bohatých Američanů, kteří žijí ve Švýcarsku, mají tu účet a vzdávají se amerického občanství, přibývá. Od roku 2008 jejich počet vzrostl sedmkrát, uvedl server Business Week.

Jen za poslední rok se na ambasádě USA ve švýcarském Bernu vzdalo své národnosti zhruba 1780 Američanů. Podle federálních dokumentů jich ještě před čtyřmi lety přitom bylo jen 235.

Velvyslanectví USA ve Švýcarsku ani zástupci federální vlády se k problému nechtěli vyjádřit.

Jak popisuje agentura Bloomberg, vzdát se amerického pasu není složité. Jedinec odsouhlasí, že svůj krok podniká dobrovolně a je si vědom následků tohoto rozhodnutí. Následně zaplatí 450 dolarů a v případě, že má na účtu více než dva miliony dolarů nebo v uplynulých pěti letech zaplatil státům na daních více než 151 tisíc dolarů, také „výstupní daň". Vše trvá deset minut.

K masovému úprku od amerického občanství začalo docházet především poté, co někdejší bankéř švýcarské UBS Bradley Birkenfeld vyzradil údaje o kontech, která bohatí Američané ve Švýcarsku mají.

Boháči nechtějí posílat daně do USA

Jak Business Week připomíná, Spojené státy jsou jedinou zemí OECD, která daní své občany i tehdy, pokud sídlí v zahraničí. "Zdaňovat občany, kteří žijí a vydělávají v cizině, je pozůstatek občanské války z poloviny 19. století," komentuje list China Daily.

Federální vláda navíc vyvíjí vůbec největší snahu, jak daňové podvody vymýtit, a Švýcarsko je jedním z cílů, na které se zaměřuje.

K boji s neplacením odvodů má posloužit například zákon o podávání informací pro daňové účely (FATCA), který vstoupí v platnost v červenci 2013.

Na základě této legislativy budou muset finanční instituce z celého světa uzavřít smlouvu s daňovými úřady v USA a následně jim poskytovat informace o všech zdanitelných příjmech jejich amerických klientů. Mezi ty patří například úroky, dividendy, mzdy nebo hrubé výnosy z prodeje cenných papírů.

V případě, že to banka, investiční společnost nebo kapitálový fond nesplní, bude na všechny její operace ve Spojených státech uvalená třicetiprocentní srážková daň. Podobné pravidlo je ve světě unikátní.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Potřebujete poradit, jak na daně?

 

Právě se děje

Další zprávy