EU: Za rok se vrátíme k růstu, stabilita je však daleko

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 5. 2012 13:15
Prognóza Evropské komise: Letos čeká Unii stagnace, za rok nastane oživení
Foto: Thinkstock

Brusel - Pozvolného oživení se evropská ekonomika dočká už v příštím roce. Mezi jednotlivými státy ale zůstanou významné rozdíly. Uvedl to eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn na páteční konferenci, kde Evropská komise představila svoji makroekonomickou prognózu pro další období.

Hrubý domácí produkt v celé Evropské unii by měl letos stagnovat, v eurozóně pak meziročně klesnout o 0,3 procenta. V roce 2013 se ale opět očekává růst, a to 1,3 procenta pro EU a procento pro státy měnové unie.

V případě Česka komise očekává, že se hrubý domácí produkt letos nezmění a za rok poroste tempem 1,5 procenta. "Slabá domácí poptávka a nejistý nárůst vývozů budou českou ekonomiku pravděpodobně formovat i v roce 2012," stojí v analýze komise. Spotřeba domácností by v tomto roce měla meziročně klesnout o 0,4 procenta.

Oživení na dohled?

"Ekonomika zůstává nadále křehká a mezi jednotlivými členskými státy panují obrovské rozdíly," shrnul Rehn.

Evropská unie bude podle něj i v dalších měsících bojovat se slabou poptávkou, která bude daná vysokou nezaměstnaností, pomalým růstem mezd nebo zadlužeností domácností v jednotlivých zemích.

"Přestože naše vyhlídky zůstávají nejisté, důrazné politické kroky a posilování institucí EU postupně napětí na trhu snižují," hlásí komise. Podle jejích zástupců se investoři začínají váhavě vracet a v dalších měsících jejich důvěra ještě posílí.

"Oživení je na obzoru, k udržitelnému růstu ovšem vede dlouhá a kamenitá cesta," myslí si generální ředitel pro ekonomické a finanční záležitosti EK Marco Buti.

Vlády začnou šetřit

Nezaměstnanost v EU se podle prognóz udrží na 10 procentech. Tempo růstu cen by mělo zpomalit, protože vliv zdražující ropy a vyšších daňových sazeb oslabí, stojí v makroekonomické analýze.

Snížit by se měla také zadluženost. Maastrichtské kritérium, podle něhož vláda nesmí mít větší deficit rozpočtu než tři procenta HDP, by mělo v roce 2013 splnit 17 zemí EU. Největší schodek se očekává u Řecka (8,4 procenta HDP), Irska a Španělska. V přebytku by měla být pouze jediná ekonomika, a to Švédsko. České republice Evropská komise předpovídá deficit 2,9 procenta HDP letos a 2,6 procenta za rok.

Vládní dluh udrží pod stanovenými 60 procenty HDP pouze 13 zemí z 27, ve většině případů se má jednat o nové členy, kteří ještě neplatí eurem. Nejnižší zadluženost komise očekává od Estonska (11,7 procenta HDP) a Lucemburska (21,6 procenta). Český dluh by měl vzrůst o procentní bod na 44,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy