Čína rostla nejpomaleji za tři roky. Brzdí ji Evropa

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 4. 2012 10:18
Kromě poptávky exportérů se snížila i domácí spotřeba. Podle Světové banky bude pokles pokračovat
Novostavba v Pekingu.
Novostavba v Pekingu. | Foto: Reuters

Peking - Čína zpomaluje, důvodem jsou především hospodářské problémy v Evropě a USA. Druhá největší ekonomika světa rostla v prvních třech měsících tohoto roku nejpomalejším tempem za poslední tři roky. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 8,1 procenta, na konci roku 2011 přitom činil růst 8,9 procenta. Oznámil to místní Národní statistický úřad.

Výsledek za první kvartál je horší, než většina analytiků předpokládala - jejich předpovědi se nejčastěji blížily odhadu 8,3 procenta.
Čína rostla pomaleji kvůli poklesu poptávky na klíčových zahraničních trzích, na které tamní podniky vyvážejí své zboží. Jednalo se zvláště o Spojené státy americké a Evropskou unii.

Zásadní nárůst přitom nezaznamenala ani domácí poptávka, která ale přesto zůstala hlavním tahounem čínské ekonomiky.

Světová banka již tento týden varovala, že by čínské zpomalení mohlo pokračovat i v dalších měsících tohoto roku. "Pomalejší růst se očekává pro celý rok 2012. Důvodem bude pokles tuzemské spotřeby, zpomalení investic a oslabení vnější poptávky," uvedl hlavní ekonom Světové banky pro Čínu Ardo Hansson.

Za největší riziko považuje hlavně nižší exporty, které doposud byly motorem čínské ekonomiky.

Zástupci banky očekávají, že celkové HDP Číny letos vzroste o 8,2 procenta. Toto číslo je střízlivější než původní odhady, které se pohybovaly okolo 8,4 procenta.

Podívejte se, jak se v Číně staví:


 

Právě se děje

Další zprávy