Řekové zkouší novou měnu. Nepotřebují euro ani drachmu

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 4. 2012 14:35
K barterovému obchodu se už připojilo přes 800 obyvatel přístavního města Volos
Foto: Zahraničí

Volos - Máte plný stánek zboží a bojíte se, že zákazníci nic nekoupí, jelikož jim chybí peníze? Obchodníky v řeckém městě Volos podobný strach již netrápí. "Za to, co si lidi odnesou, dostanu třeba jazykový nebo počítačový kurz," chlubí se Stavros Ntentos, který na tržišti prodává dětské spodní prádlo.

A podobný systém skutečně funguje. Jedna ze zákaznic ukazuje sadu nazdobených svíček, které pořídila za lekce jógy. Další Řek se chlubí, že za opravu televizoru získal vejce, pálenku, ovoce, olivy, olej, džem a mýdlo.

"Jediná věc, kterou v tamních obchodech opravdu nebudete potřebovat, jsou peníze," komentuje server BBC.

Radnice tiskne letáky

Protože tamní lidé přestávají věřit euru, a často těchto peněz ani mnoho nemají, zavedli si před více než rokem vlastní měnu. Místní platidlo se nazývá TEM a je stále populárnější. Přepočítávají se na něj prakticky všechny výrobky nebo služby, které mohou lidé nabídnout.

Jeden TEM se rovná jednomu euru. Lidé tedy vyčíslí to, co mohou nabídnout, na eura, respektive na "temy", a od toho se odvíjí cena, kterou musí "zaplatit".

"K nákupu věcí, které potřebujete, tak můžete využít to, co zrovna máte. Eura nepotřebujete," vysvětlují místní. Ti považují barterovou směnu za "vynikající způsob, jak bojovat s krizí".

K nápadu, který měl původně hrstku příznivců, se již připojilo přes osm stovek obyvatel tohoto přístavního města. "Náš způsob obchodování je atraktivní, protože dává Řekům naději," myslí si Yiannis Grigoriou, který s myšlenkou naturální směny přišel. "Lidé mohou nabídnout stejný majetek nebo schopnosti, jaké měli i před krizí," doplňuje inovátor.

Aktuálně spravuje online databázi, kam se všechny nákupy v "temech" - zřejmě pro pořádek - zadávají.

Novému platidlu fandí i tamní radnice, která dokonce natiskla letáky, ve kterých lidem vysvětluje, jak celý systém funguje. Podle starosty Panose Skotiniotise mohou cirkulovat obě měny zaráz, ale "euro nemá temy jak ohrozit."

Starosta označuje alternativní systém za velmi dobrý způsob, jak se vyhnout ekonomickým a sociálním problémům. Už nyní je totiž ve Volosu bez práce každý pátý člověk.

Lokální rarita, myslí si odborníci

Barterový obchod se neobjevil pouze v Řecku. Oblibě se těší také ve Španělsku, kde se využívá i pro internetové transakce. Ve městě Salvaterra de Mino navíc obchodníci přijímají pesetu, kterou Španělé před deseti lety nahradili eurem.

Podle analytika GE Money Bank Petra Gapka zůstane euro v zemích, které zasáhla krize nejvíce, hlavní měnou, dokud tu budou lidé věřit, že mají bankovky skutečně hodnotu.

"Pokud tato důvěra pomine, může se zhroutit celý systém. To jsme historicky mohli pozorovat například v Zimbabwe, které trpělo hyperinflací, nebo v meziválečném Německu," dodává pro Aktuálně.cz.

Jak si ale myslí ekonom Tomáš Vlk ze skupiny Patria, za současnou popularitou alternativních peněz je více než nedůvěra jednoduchá snaha ušetřit a usnadnit nákupy. Naturální směna navíc lidem umožňuje krátit daně.

Že by se barterový obchod postupně rozšířil na celé Řecko, je podle Gapka velmi nepravděpodobné - jednalo by se podle něj o krok vzad. Že se však další části Řecka uchýlí ke komunitnímu platidlu, které je založené na vnitřní důvěře, ale není vyloučené, komentuje analytik. Jak připomíná Vlk, v historii význam barteru během krizí vždy narůstal.

Pokud by ovšem "temy" nebo jakékoliv jiné peníze zavedla celá země, s nejvyšší pravděpodobností by tato měna okamžitě devalvovala. To by sice krátkodobě pomohlo vývozcům, kteří by v eurech za řecké zboží dostávali více, reálné mzdy by se ovšem snížily a dluhy v eurech naopak vzrostly.

 

Právě se děje

Další zprávy