Čínská ekonomika letos zpomalí. Stále ale roste o 8 %

ČTK ČTK
12. 4. 2012 9:17
Peking má podle Světové banky začít připravovat nová opatření na podporu růstu ekonomiky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Peking - Světová banka mírně snížila výhled ekonomického růstu Číny pro letošní rok na 8,2 procenta z dosavadní předpovědi 8,4 procenta. Ve své dnešní zprávě instituce předpověděla, že druhá největší ekonomika světa přejde od přehřívání předminulého roku k "hladkému přistání", doporučila nicméně Pekingu, aby si připravil nová opatření na podporu růstu.

Světová banka konstatovala, že k loňskému zpomalení růstu hrubého domácího produktu na 9,2 procenta z předloňské úrovně 10,4 procenta přispěly vedle vládních omezení úvěrů a investic i ekonomické potíže v USA a Evropě. Podobně mírné zpomalení čeká i letos, vidí už ale určitá rizika.

"Vyhlídky na hladké přistání zůstávají vysoké, existují ale obavy z toho, že růst se zpomalí příliš rychle,"uvedla banka.

Peking má být připraven k novým podpůrným krokům

Čína se loni snažila o zmírnění růstu ekonomiky v obavách z růstu inflace a zatím se jí to dařilo. Někteří analytici ale upozorňují na to, že vládní restriktivní kroky v kombinaci s propadem západní poptávky by mohly vést k výraznému útlumu, který by mohl ohrozit tvorbu pracovních míst a hrozil by vyvoláním sociálních nepokojů.

Světová banka doporučila, aby v případě výraznějšího zpomalení ekonomiky byl Peking připraven k podpůrným krokům v podobě snížení daně a zvýšení sociálních výdajů. Ve "velmi rozkolísaném prostředí" vláda musí být "velmi flexibilní, sledovat údaje měsíc co měsíc a být připravena zakročit," řekl na tiskové konferenci hlavní ekonom Světové banky pro Čínu Ardo Hansson.

Propad čínské ekonomiky by měl globální dopady, zejména na vývozce komodit, průmyslových komponentů a zařízení i spotřebního zboží. V posledním čtvrtletí loňského roku kleslo tempo růstu čínského HDP na 8,9 procenta, nejníže za dva a půl roku. Analytici čekají, že páteční údaje za první čtvrtletí ukážou další zpomalení.

 

 

Právě se děje

Další zprávy