Majetek Saabu pokryje jen třetinu dluhů

ČTK ČTK
10. 4. 2012 15:42
Dluhy jsou ve výši 36 miliard korun, aktiva zhruba 10 miliard
Ústředí Saabu ve švédském městě Trollhattan.
Ústředí Saabu ve švédském městě Trollhattan. | Foto: Reuters

Stockholm - Hodnota zkrachovalého švédského výrobce automobilů Saab Automobile pokrývá méně než třetinu jeho dluhů. Peníze tak dostanou zpátky pouze někteří věřitelé. Uvedli to nucení správci podniku.

Z účetnictví Saabu podle správců vyplývá, že firma dluží 13 miliard švédských korun (36 miliard Kč). Hodnota jejích aktiv se přitom pohybuje pouze kolem 3,6 miliardy švédských korun.

Mezi věřitele automobilky patří například bývalý majitel General Motors, zaměstnanci či švédská vláda. Zaměstnanci samotné společnosti Saab Automobile podle správců žádné peníze neobdrží, zatímco pracovníkům divize Saab Automobile Powertrains by mohly být určité částky vyplaceny.

Bankrot vyhlásili vloni

Švédský soud vyhlásil bankrot Saabu koncem loňského roku. Automobilka již loni v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Správci Saabu letos v únoru uvedli, že obdrželi několik nabídek na záchranu podniku od švédských i mezinárodních investorů. Dnes se k vývoji kolem možné záchrany Saabu nevyjádřili.

Podívejte se na slavné modely značky:

Ztrátový Saab předloni od amerického koncernu General Motors koupila nizozemská společnost Swedish Automobile za 400 milionů dolarů (zhruba 7,5 miliardy Kč). Loni v říjnu se Swedish Automobile předběžně dohodla, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile.

Tato dohoda však zkrachovala, protože narazila na řadu překážek, včetně odporu GM. Firma Youngman se ale letos podle médií začala o Saab opět zajímat.

 

Právě se děje

Další zprávy