Překvapené Německo: Záplava Východoevropanů se nekoná

ČTK ČTK
7. 4. 2012 15:42
Po úplném otevření pracovního trhu využilo nabídek německých firem jen asi 63 000 lidí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Možnosti pracovat v Německu bez omezení, kterou mají od loňského května občané Česka, Slovenska, Polska a dalších zemí ležících na východě Evropské unie, využilo daleko méně lidí, než německé úřady čekaly.

V rozhovoru s deníkem Rheinische Post to řekl šéf spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

Práci si v Německu po loňském květnu našlo 63 000 lidí z novějších členských zemí unie, nicméně podle Weiseho mnoho z nich zřejmě v zemi žilo už dříve.

Spolkový úřad práce přitom loni očekával, že do země přijde 140 000 pracovníků.

"Moudrá Británie a Irsko otevřely trh práce už dříve, tam odešlo mnoho migrantů a další je následují," vysvětlil Weise, proč se prognózy jeho úřadu nesplnily.

Tvrdí také, že lidé ze střední a východní Evropy mají na britských ostrovech menší jazykové problémy, protože angličtina se ve východní části starého kontinentu učí jako první cizí jazyk.

Asi dvě třetiny lidí z nových členských zemí EU, kteří si nově našli práci v Německu, pocházely z Polska, 13 procent jich bylo z Maďarska a sedm z Česka. Nejvíce jich působí v Bavorsku, Severním Porýní-Vestfálsku a Bádensku-Württembersku. Pracují hlavně ve stavebnictví a ve výrobě.

Německo a Rakousko jako jediné ze "starých" unijních zemí využily celé sedmileté přechodné období, po které mohly chránit svůj pracovní trh před zájemci z členských států, jež do EU vstoupily v roce 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy