Španělský dluh straší burzy, akcie prohloubily propad

ČTK Karel Toman, ČTK
5. 4. 2012 14:23
Po středeční neúspěšné aukci vzrostly úroky také na francouzských dluhopisech
Akciový propad na snímku z Milána
Akciový propad na snímku z Milána | Foto: Reuters

Londýn - Akcie na hlavních burzách v západní Evropě neudržely ranní růst a vrátily se k poklesu. Dolů je táhla především nervozita kolem problémů eurozóny, která se projevuje růstem rizikové přirážky u španělských, ale i francouzských státních dluhopisů.

Celoevropský index FTSEurofirst 300 kolem poledne ztrácel 0,3 procenta. Ještě ráno přitom o stejnou hodnotu posiloval, což analytici přisuzovali korekci hlubokého propadu z předchozího dne. Také akcie bank, které ještě ráno solidně rostly, začaly později klesat.

Důvodem je výsledek středeční aukce španělských státních dluhopisů, o které byl mnohem slabší zájem, než se čekalo. Země plánovala prodat dluhopisy za 3,5 miliardy eur, prodala však papíry jen za 2,6 miliardy eur.

Investoři se opět vyhýbají španělským dluhopisům

Slabá poptávka posunula vzhůru úroky, které musí Madrid věřitelům platit. Ty se u desetiletých dluhopisů vyšplhaly na 5,79 procent, což je blízko výšinám, do jakých se vyšplhaly na přelomu roku, než Evropská centrální banka napumpovala do žil evropského bankovního systému bilion eur.

"Už to vypadalo, že díky těm tříletým úvěrům (od ECB) a zklidnění kolem Řecka máme to nejhorší za sebou. Ale teď, když se pozornost zaměřuje na Španělsko a Portugalsko, před sebou máme naprosto odlišný obraz," řekl k situaci na trhu jeden z makléřů, jehož citovala agentura Reuters.

Důsledky jsou navíc opět cítit i v jádru eurozóny. I v důsledku neúspěšné španělské aukce totiž vzrostly ve čtvrtek náklady na pořízení dluhu Francie, když při aukci dluhopisů za 8,44 miliard eur vzrostl výnos desetiletých papírů z 2,91 na 2,98.

Vliv na pokles cen akcií měl i komentář šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, podle něhož v eurozóně stále hrozí další hospodářský útlum.

Neúspěch ECB nebo spíš španělské vlády?

Draghi však na tiskové konferenci zdůraznil, že neúspěch španělské aukce nepovažuje za důkaz neúčinnosti injekce likvidity od ECB, ale naopak za doklad toho, že trhy nejsou spokojeny s úspornými opatřeními navrhovanými tamní vládou. Ta například škrtá ve výzkumu a vývoji, zatímco přebujelé státní správě pouze zmrazila platy.

Statistiky zatím ukazují, že ECB sice pomohla zklidnit situaci na finančních trzích, úvěrovou aktivitu ale zatím nezlepšila tak, jak doufala. Na druhou stranu po podobných injekcích peněz ze strany amerického FEDU se oživení v minulosti dostavilo také až s určitým zpožděním.

Index bankovních titulů Stoxx Europe 600 smazal zisky, které měl během rána, a vydal se dolů. Například akcie francouzské Société Générale kolem poledne ztrácely 2,2 procenta na 19,90 eura, i když ráno asi 0,6 procenta přidávaly. Podobně německá Commerzbank smazala ranní zisk asi 0,7 procenta a ztrácela 1,9 procenta na 1,74 eura.

 

Právě se děje

Další zprávy