Země BRICS chtějí rozvojovou banku. Pomoci má i Evropě

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 3. 2012 10:25
Nová instituce by měla nastoupit tam, kde nestačí Světová banka, tvrdí zástupci BRICS
Foto: Reuters

Dillí - Návrhy, že by Evropu mohly zachránit Čína nebo Rusko, získávají zřetelnější obrysy. Země ze skupiny BRICS, kam se dále řadí Brazílie, Indie a Jihoafrická republika, totiž projednávají založení vlastní rozvojové banky. Ta by podle jejich politiků měla nastoupit tam, kde selhala Světová banka.

Jak uvedl indický premiér Manmohan Singh, novou banku by měly kromě pětice zemí BRICS financovat a provozovat také další rychle rostoucí ekonomiky.

Jedním z prvních klientů této finanční instituce by se kromě rozvíjejících se trhů v Africe nebo Latinské Americe mohla stát také eurozóna, která se stále potýká s dluhovou krizí.

Zástupci zemí BRICS v závěru svého setkání například deklarovali, "že jsou připraveni podílet se na ozdravení světové ekonomiky a poskytnout Evropě potřebnou asistenci, aby si pak už zvládla pomoct sama."

Snaha vymanit se z vlivu západu

Rozvojová banka je podle zástupců pětice států potřebná hlavně proto, že "instituce, které vznikly před více než šedesáti lety, nezvládly držet krok se změnami, k nimž došlo".

Dosluhující šéf Světové banky Robert Zoellick ale agentuře Reuters řekl, že pokud rostoucí ekonomiky vlastní banku skutečně založí, čeká je těžký rozjezd.

Obtížné podle něj bude docílit toho, aby nová instituce zaručovala stejnou odbornost jako Světová banka. Kromě toho je nutné získat dostatek kapitálu a přesvědčit ratingové agentury, aby udělily vysoké hodnocení.

Zoellick také poznamenal, že již nyní působí ve světě celá řada regionálních rozvojových bank, ať už Evropská, Asijská nebo Africká. Zároveň připustil, že pokud se BRICS skutečně odhodlají k činu, Světová banka bude stát o hlubší spolupráci.

Ohledně role nové rozvojové banky má jasno například indický ekonom Rajiv Biswas. "Nemyslím si, že by si měly se Světovou bankou konkurovat, ta se už konec konců v rozvojových zemích podílí na dostatečném množství projektů. Stále více nás ale znepokojuje situace v Evropské měnové unii," uvádí na svém blogu.

Jiný názor zastává finanční analytik John Mashaka. "Je to způsob, kterým se země BRICS snaží vymanit z vlivu západně tradičních institucí. Zároveň se snaží západu ukázat, že si zvládnou poradit bez nich," komentuje pro deník Aljazeera.

Připouští však, že případné založení banky nebude procházkou růžovým sadem. "Čína již prohlásila, že chce stále prezidentství, Indie a Rusko bude pravděpodobně vyžadovat totéž," vysvětluje analytik.

Ekonomický vliv BRICS roste

Přestože se jejich ekonomické a politické systémy radikálně liší, podíl zemí BRICS na světové ekonomice stále roste. Brazílie se v prosinci stala šestou největší ekonomikou světa a vytlačila tak na sedmé místo Velkou Británii. Celkový podíl zemí BRICS na světovém HDP nyní představuje 28 procent.

"BRICS se staly v posledních letech nejdůležitějším motorem globálního trhu. V roce 2012 bychom podle odhadů Mezinárodního měnového fondu měli přispět na více než polovinu celosvětového ekonomického růstu," říká brazilská prezidentka Dilma Rousseff.

 

Právě se děje

Další zprávy