Krize ještě zdaleka není u konce, varuje OECD

ČTK ČTK
27. 3. 2012 12:06
Finanční trhy se sice zklidnily, ale úroveň dluhu stále roste
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brusel - Krize veřejného dluhu eurozóny není zdaleka u konce, přestože finanční trhy se v letošním roce zklidnily. Banky v regionu zůstávají slabé, úroveň dluhu stále roste a není jisté, že se podaří splnit fiskální cíle. Uvedla to v úterní zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Za celý letošní rok OECD očekává zvýšení hrubého domácího produktu regionu o 0,2 procenta, příští rok má růst zrychlit na 1,4 procenta.

Eurozónu nyní ohrožuje druhý ekonomický pokles za tři roky. OECD upozornila, že země platícím eurem potřebují ambiciózní ekonomické reformy a není zatím důvod ke spokojenosti. "Důvěra trhu ve státní dluh zemí eurozóny je křehká. Výhled růstu je neobvykle nejistý a zásadně závisí na vyřešení dluhové krize," dodala OECD ve své zprávě.

Inflace by měla podle OECD v regionu zůstat nízká. Letos bude činit 1,6 procenta a příští rok zpomalí na 1,2 procenta. Míra nezaměstnanosti však zůstane vysoká na úrovni 10,3 procenta. Na vysoké úrovni má zůstat i dluh, který by v příštím roce měl činit 90 procent HDP, což je vysoko nad limitem stanoveným Evropskou unií pro zdravou ekonomiku.

Euroval musí být silnější

Generální tajemník OECD Angelo Gurría rovněž upozornil, že eurozóna by měla posílit svůj euroval na nejméně jeden bilion eur (24,6 bilionu Kč). Současné sliby, které omezují sílu záchranného fondu na 500 miliard eur, nejsou dostatečně vysoké na to, aby obnovily důvěru trhů v eurozónu.

Přesvědčivý záchranný systém, nazývaný firewall, by poskytl vládám více času, který potřebují, aby se mohly zaměřit na obnovení ekonomického růstu a konkurenceschopnosti Evropy, dodal Gurría v prohlášení.

Ministři financí eurozóny budou jednat o případném zvýšení prostředků záchranných fondů tento týden v Kodani. Německo již naznačilo, že podpoří dočasné rozšíření fondů na 700 miliard eur.

Mezinárodní instituce upozorňují, že velký a důvěryhodný záchranný fond by mohl obnovit důvěru v nestabilní země, jako je Itálie a Španělsko, a zabránil by tomu, aby tyto země byly nuceny hledat pomoc. Gurría dodal, že větší palebná síla fondu by umožnila slabým ekonomikám zaměřit se na nastartování růstu ekonomickými reformami. Nicméně země jako Německo se obávají, že snadný přístup k finanční podpoře by mohl zastavit snahy zemí o zavedení reforem.

 

Právě se děje

Další zprávy