Z kriminálu na univerzitu. Hrobař Enronu přednáší etiku

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 3. 2012 16:12
Finanční šéf, který stál za pádem Enronu, studentům vysvětlil, že dodržovat pravidla nestačí

Boulder - Američtí studenti nemají o přednášky odborníků nouzi. Studentům University of Colorado-Boulder například tento týden vyprávěl o etice architekt jednoho z největších účetních skandálů v historii - Andrew Fastow, někdejší finanční šéf společnosti Enron.

Mladým lidem mimo jiné poradil, že by si neměli vystačit jen se slepým dodržováním pravidel. I to je podle něj může dostat za mříže. Kromě toho se snažil vysvětlit, proč se nadále považuje za poctivého člověka.

"Nemyslím si, že bych se dopustil podvodu. Pouze došlo k tomu, že jsme všechny obchody prováděli s cílem zkreslit výsledky naší firmy," prohlásil Fastow. Několikrát přitom zdůraznil, že po celou dobu dělal jen to, co bylo povolené. "Čím jsou ale pravidla nejasnější a složitější, tím více příležitostí máte," sdělil více než tisícovce posluchačů.

Zároveň na ně apeloval, aby se vyhnuli metodě mark-to-market, na níž byl Enron postavený. "Je to jako crack, nedělejte to," říká finančník, který v prosinci po více než pěti letech opustil kriminál.

Na univerzitě strávil Fastow necelou hodinu. Studenti se jej mimo jiné zeptali, kolik peněz mu za jeho někdejší kariéru v Enronu ještě zůstalo. "To vás vůbec nemusí zajímat," odpověděl jim bývalý finanční ředitel.

Vysokou školu kontaktoval Fastow sám, poté, co si na Bloombergu přečetl článek jejího děkana o tom, že by se měla posílit etická výchova.

Akciová bublina

Energetická skupina Enron patřila na přelomu tisíciletí k nejnadějnějším firmám ve Spojených státech. Později se ovšem ukázalo, že se jednalo o ukázkovou bublinu a že akcie byly vysoce nadhodnocené.

Zmíněný mark-to-market umožnil, aby skupina očekávané zisky zapisovala do rozvahy jako současné. Ke zkreslení účetnictví došlo i díky tomu, že veškeré dluhy schovával Enron do několika stovek jednotek speciálního užití, tedy firmiček, které založil pouze za tímto účelem.

Poté, co se provalily informace o skutečném stavu společnosti, proto došlo k poklesu hodnoty podniku o více než 99 procent. Tisíce akcionářů, mezi nimiž byli široce zastoupení i zaměstnanci Enronu, tehdy přišly o své celoživotní úspory.


 

Právě se děje

Další zprávy