Kdo zaměstnává nejvíc lidí? Žebříček vedou dvě armády

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 3. 2012 20:21
Ze soukromých podniků se do první desítky dostaly pouze Walmart, McDonald´s a Foxconn
Foto: Reuters

Londýn - Nejvíce lidí ve světě zaměstnávají armády. Na prvním místě je americké ministerstvo obrany, které má 3,2 milionu pracovníků, následuje Čínská lidová osvobozenecká armáda. Pod tu spadá 2,3 milionu lidí.

Na rozdíl od údajů z USA toto číslo nezahrnuje civilní pracovníky. Pokud by se armády porovnávaly pouze podle počtu vojáků, dopadla by podle Mezinárodního institutu pro strategická studia lépe právě Čína - Spojené státy mají aktivních vojáků pouze 1,7 milionu.

Třetím největším zaměstnavatelem je podle žebříčku BBC americký maloobchod Walmart s 2,1 milionu pracovníků. Společnost provozuje 8 500 prodejen v patnácti zemích světa.

Čtvrté místo obsadil fast-foodový řetězec McDonald´s, který působí v 68 zemích. U této společnosti dělá celkem 1,9 milionu lidí. "Osmdesát procent restaurací jsou ale franšízy, takže 1,5 milionu osob jsou v podstatě zaměstnanci jiných firem, ačkoliv všichni nosí stejnou uniformu," komentují autoři tabulky.

Dále se mezi hlavní chlebodárce dostaly například Indické dráhy, které zajišťují většinu železniční dopravy v zemi a podle BBC přepraví na 30 milionů pasažérů denně.

V první desítce se nachází čínský gigant Foxconn. Ten je největším výrobcem elektroniky ve světě. K jeho zákazníkům patří například Apple, který si tu nechává sestavovat tablety iPad, dále skupiny Sony nebo Nokia.

Deset největších zaměstnavatelů:

Vedou státní podniky

Největší firemní giganty se aktuálně vyskytují v Číně a Indii.  Tyto dvě země měly v desítce hlavních zaměstnavatelů šest společností, ve kterých dohromady pracovalo 9,3 milionu lidí.

U deseti největších světových zaměstnavatelů přitom pracuje celkem 27,5 milionu osob, což je 0,39 procenta současné světové populace. U sedmi z deseti případů je přitom skutečným zaměstnavatelem stát. Soukromé jsou pouze Walmart, McDonald´s a Foxconn.

Z evropských podniků se do top desítky probojovala pouze britská Národní zdravotní služba, což je nejstarší zdravotní systém vůbec. Podle serveru SiliconIndia tu pracuje každý 23. Brit.


 

Právě se děje

Další zprávy