Řecko se vyhnulo bankrotu, dluhopisy šly na dračku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 3. 2012 8:01
Účast na výměně dluhopisů údajně přesáhla 75 procent
Foto: Reuters

Atény - Řecko si může alespoň na čas oddechnout. K účasti na výměně řeckých státních dluhopisů se přihlásilo 85,8 procenta soukromých věřitelů. Oznámila to v pátek ráno řecká vláda.

Byla tak splněna podmínka pro úspěch plánu oddlužení, jež stanovila účast investorů na 75 procent. Výměna dluhopisů je podmínkou druhého záchranného úvěru pro Řecko v sumě 130 miliard eur. Řecko se díky němu vyhne bankrotu.

Řecká vláda zároveň oznámila, že hodlá využít legislativní doložku, která jí umožňuje přinutit k výměně řeckých dluhopisů také ty soukromé věřitele, kteří se sami nepřihlásili.

V pátek by měli o osudu pomoci Řecku definitivně rozhodnout nejvyšší představitelé zemí Evropské unie.

Dluhopisy jako podmínka záchrany

Řecko už ve čtvrtek odpoledne překročilo klíčovou úroveň dvou třetin objemu dluhopisů přihlášených do výměny.

Nad ní už mohly Atény aktivovat legislativní doložku, která umožňuje přinutit k výměně i ostatní investory. Vláda ale sdělila, že k tomu přikročí, pokud získá do výměny nejméně 75 procent dluhopisů.

Celková nominální hodnota dluhu určená pro výměnu činí 206 miliard eur. Pokud bude výměna úspěšně dokončena, měl by se státní dluh Řecka snížit ze současných 350 miliard eur o 107 miliard eur.

V rámci dohody o oddlužení soukromí držitelé dluhopisů vymění své znehodnocené státní dluhopisy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úroky. Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři ztratí 53,5 procenta. Celková ztráta má být ale až 74 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy