V Řecku roste optimismus, další injekci nejspíš získá

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 3. 2012 16:15
Aby získalo slíbenou injekci, musí na výměnu dluhopisů přistoupit nejméně 75 % investorů
Foto: Reuters

Atény - Klíčový den pro další osud Řecka je tu. Soukromí věřitelé mají několik posledních hodin na to, aby se přihlásili k výměně řeckých dluhopisů. Atény sice tvrdí, že se jich musí připojit nejméně 75 procent, fakticky ale stačí dvě třetiny - a ty by již Řecko mělo mít. Země tak splnila hlavní podmínku pro další půjčku.

Příslib od 66 procent investorů musí Řecko získat v rámci klauzule o společném postupu (CAC).

"Dvoutřetinovou většinu se podle našeho názoru podaří dosáhnout. A pokud by tam nějaké drobné procento chybělo, neměl by být problém ještě několik věřitelů přesvědčit," předpovídá Kamil Boros z X-Trade Brokers.

Pomoc slíbila i Komerční banka

Samotná řecká vláda si jako minimum stanovila 75 procent, bez kterých výměnu dluhopisů vůbec nezahájí. Do této hranice zatím zemi nejméně šest procent chybí.

Podle Řecké státní televize (ERT) zemi ve čtvrtek odpoledne přislíbilo spolupráci 69 procent podniků, podle agentury Reuters se před 16. hodinou jednalo o 61 procent. Mezi nimi nechybí ani francouzská Deutsche Bank, Dexia, BNP Paribas,Commerzbank, skupina Société Générale a její česká dcera Komerční banka nebo německá zajišťovna Munich Re. Podle Reuters se jedná o 32 evropských společností, které jsou členy Ústavu pro mezinárodní finance.

V rámci výměny mají investoři namísto dosavadních dluhopisů dostat nové cenné papíry, které budou mít delší splatnost a nižší nominální hodnotu. Na té by měli věřitelé ztratit přes 50 procent, Řecko by tak ušetřilo 107 miliard eur.

K výměně se lze připojit do čtvrtka, do devíti hodin večer českého času. Pokud soukromý sektor na pomoc nepřispěchá, Řecko čeká podle agentury AP nejpozději do dvou týdnů bankrot. Totéž si myslí analytik ČSOB Jan Čermák. "Ano, v takovém připadě dojde k divokému bankrotu Řecka," komentuje pro Aktuálně.cz.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance je bankrot pouze teoretickou možností. "Prakticky bych čekal nějaký rychlý plán B," uvádí analytik. Řecko by podle něj dostalo například delší čas nebo mezinárodní pomoc pouze na splátky dluhů.

"Je zcela jasné, že pro většinu věřitelů dává smysl na dohodu přistoupit, protože je lepší dostat méně, než vůbec nic," myslí si analytik společnosti Swordfish Research. V případě krachu Řecka by totiž patrně banky nebo fondy odešly s prázdnou.

Euro posiluje, akcie rostou

"Tempo, kterým přibývá kladných odpovědí, je dobré," komentuje podle BBC zástupce řecké vlády. Samotní Řekové věří, že přesvědčí i další investory. Řada z nich totiž pravděpodobně vyčkává na poslední chvíli.

"Pokud vše půjde dobře, zítra budeme moct řeckému lidu oznámit, že jsme jim ulevili od více než stomiliardového dluhu," uvedl ve čtvrtek ministr financí Řecka Evangeloz Venizelos s tím, že "Řecko poprvé dluh nezvyšuje, ale osekává".

Dobrá nálada panuje i na finančních trzích - euro během dne posílilo vůči dolaru o 0,7 procenta, vůči jenu pak o procento. Akciový index FTSE 100, německý DAX i francouzský CAC během dne rostly.

Optimistický je také Čermák - podle něj se ve výsledku do výměny řeckých dluhopisů zapojí 75 až 90 procent soukromého sektoru. Současný krok považuje za nevyhnutelný.  "Nicméně vzhledem k tomu, že se restrukturalizace neúčastní Evropská centrální banka jej považuji vůči privátním věřitelům za poněkud nefér záležitost," komentuje analytik. Právě ECB totiž drží nejvější část řeckého dluhu.

"Seškrtání závazků je formou řízeného, selektivního bankrotu," doplňuje Vlk. Soukromým investorům přinese ztráty, které by měli unést, na druhou stranu se řecké zadlužení sníží nedostatečně.

Některé menší penzijní fondy již navíc oznámily, že dávají od řecké záchrany ruce pryč. "Nepodnikám proto, abych se choval altruisticky," uvedl šéf fondu Armstrong Investment Managers.

Evropa již udělala, co mohla

Účast nejméně dvou třetin všech věřitelů stanovily Evropská unie a Mezinárodní měnový fond jako základní podmínku pro poskytnutí další půjčky. Ta má činit 130 miliard eur.

"Všichni invetsoři si musí uvědomit, že Evropa již učinila pro dobrovolnou výměnu dluhopisů maximum a že plná účast je nezbytná pro to, aby se Řecko mohlo posunout dál," prohlásil eurokomisař pro ekonomické a peněžní záležitosti Olli Rehn.

Aktuální finanční injekce není první, kterou by Řecko od EU a MMF získalo. Záchranný balíček z jara 2010 činil 109 miliard euro.

Zda se Řecku podaří získat i další pomoc, Atény oznámí v pátek, v sedm ráno českého času.

Podle Borose zástupci eurozóny už neusilují o záchranu bank nebo dalších zemí, ale půjček, které Řecko dostalo od veřejných institucí v uplynulých letech.

Ze střednědobého hlediska bude mít prominutí dluhů na zájem o státní dluhopisy spíše negativní dopad. "Když dokáže eurozóna vnutit soukromým věřitelům ztráty bez oficiálního bankrotu v Řecku, tak to jistě může brzy zopakovat i v případě Portugalska, Irska, Itálie, Španělska nebo dalších zemí," vysvětluje Boros pro Aktuálně.cz.



 

Právě se děje

Další zprávy