S výměnou dluhopisů souhlasí 30 hlavních věřitelů Řecka

ČTK ČTK, Věra Tůmová
7. 3. 2012 14:55
S výměnou dluhopisů souhlasí věřitelé, kteří mají 39,3% dluhu. Ke schválení je ale třeba 66,7%
Foto: Reuters

Brusel - Souhlas s výměnou řeckých dluhopisů zatím vyjádřili soukromí investoři s dluhem 81 miliard eur (2,01 miliardy Kč). 
To je zhruba 39,3 procenta z celkového objemu dluhu určeného k výměně. Oznámil to Ústav pro mezinárodní finance (IIF), který zastupuje věřitele ze soukromého sektoru.
 
Investoři se musí k výměně dluhopisů přihlásit do 8. března večer. Celková nominální hodnota dluhu určená pro výměnu činí 206 miliard eur.

Podle IIF je mezi přihlášenými 30 velkých věřitelů a dosavadní výsledky zvyšují šanci, že výměna se uskuteční. Atény doufají, že se jim podaří získat souhlas s dobrovolnou výměnou dluhopisů od držitelů 90 procent dluhu, potřebují však souhlas od věřitelů s nejméně 66,7 procenta dluhu, aby mohly případně zbývající věřitele k výměně donutit, napsaly agentury AP a Reuters.

Řecký plán

Výměna státních dluhopisů je důležitou součástí druhého záchranného úvěru pro Řecko.

V rámci dohody soukromí držitelé vymění své znehodnocené státní dluhopisy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úrokovými sazbami. Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři ztratí 53,5 procenta. Celková ztráta má být až 74 procent. Po výměně dluhopisů by se státní dluh Řecka měl snížit ze současných 350 miliard eur o 107 miliard eur.

Na návrh výměny dluhopisů přistoupí i česká Komerční banka. ČTK to potvrdila mluvčí KB Monika Klucová. O výměně dluhopisů budou jednat podle ČTK i představenstva tuzemské ČSOB a UniCredit Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy