Číně hrozí náhlá krize. Potřebuje míň státu a více trhu

Karel Toman
27. 2. 2012 9:30
Společná studie Světové banky a oficiálního think-tanku DRC varuje Čínu
Foto: Reuters

Washington/Peking - Čína musí dokončit svůj přechod k tržní ekonomice, jinak ji čeká ekonomická krize.

Světová banka a vlivný čínský think-tank, se kterým se radí tamní pohlaváři, to tvrdí ve zprávě nazvané "Čína 2030: Budování moderní, harmonické a tvůrčí vysokopříjmové společnosti."

Zpráva, která vyšla v pondělí, je určena vůdcům státu. Pokud bude vyslyšena, může znamenat zásadní posun Číny směrem od státem řízeného kapitalismu.

Změna se má podle Světové banky uskutečnit "prostřednictvím reforem podnikání, trhu práce a finančního sektoru."

Čína má dosáhnout "nové struktury ekonomického růstu" tím, že "posílí soukromý sektor, otevře trhy větší konkurenci a inovacím a zajistí rovnost příležitostí," stojí ve studii, kterou Světová  banka sepsala s oficiálním čínským výzkumným institutem Development Research Center (DRC).

Obří žáby na prameni růstu

Dnes Čína vlastní obří firmy podnikající v přírodních zdrojích, telekomunikacích, infrastruktuře a bankovnictví. Tito monopolní giganti ale podle zprávy za poslední dekádu získali v druhé největší ekonomice světa nezdravou dominanci. Fungují jako žáby na prameni dusící její konkurenceschopnost a výkonnost.

Bez nápravy hrozí čínské ekonomice prudké zpomalení bez většího varování, upozorňuje zpráva.

Podle listu Wall Street Journal, který s jejími autory mluvil, zpráva doporučuje, aby Čína své gigantické státní firmy rozbila na menší jednotky, dala je pod dohled firem zabývajících se správou majetku, a ty nadbytečné prodala. Tím se čínská ekonomika víc otevře konkurenci domácí i zahraniční.

Autoři také navrhují radikálně zvýšit dividendy, které stát ze státních firem pobírá. Napříště by měly směřovat hlavně do sociálních výdajů, což by mělo v dosud čistě proexportní ekonomice podpořit domácí spotřebu. Lidé totiž v dosavadním systému bez sociální sítě málo utrácejí, protože spoří.

Reformovat se má také systém financování regionálních vlád. Právě ony jsou zdrojem korupce a spekulací s pozemky a nemovitostmi stojícími z velké části za současnou realitní bublinou.

Čína by se tak proměnila z vývozní manufaktury kopírující cizí patenty v otevřené hospodářství. To by zřejmě zlepšilo i vztahy země s jejími největšími partnery, hlavně USA.

Reformy čeká tuhý odpor SASAC

Zpráva se okamžitě setkala s tvrdým odporem stranických byrokratů a mocného regulátora čínského hospodářství - státní agentury SASAC. Ta přerozděluje výdělky státních podniků a jmenuje jejich šéfy.

Přesto má zpráva šanci, že se její návrhy uchytí. Světová banka je v čínských vládních kruzích široce respektovaná za její pomoc v raných reformách. Spoluautor zprávy, čínský think-tank DRC, se zase už nějaký čas podílí na tvorbě národohospodářské politiky Číny.

Například dvojka DRC, Li-ou Čche, je poradcem mocného politbyra, podílel se na vzniku posledního pětiletého plánu a má blízko k příštímu lídrovi strany a Číny Si Ťin-pchingovi.

Komunističtí lídři navíc reformy potřebují, sociální smír a jejich moc totiž v Číně závisí na růstu HDP. A ten je ve vážném ohrožení.

Po třicet let rostla Čína průměrným tempem 10 % HDP ročně. Výdělky tam ale vzrostly na úroveň, která už podle ekonomů dosavadní tempo nedovolí. Letos tak má růst zpomalit na 8 procent a mezi lety 2013 až 2016 podle analytiků dokonce na 6,6 procenta. Index výrobních manažerů banky HSBC dokonce už čtyři měsíce po sobě vězí pod 50 body, což značí pokles výroby.

Čínský růst se tak podle ekonomů dostává do tzv. středně-příjmové pasti. Podle šéfa Světové banky Roberta Zoellika má zpráva China 2030 Číně ukázat, jak se z ní dostat a stát se vysokopříjmovou společností.  Podobně, jako se to kdysi povedlo Jižní Koreji.

 

Právě se děje

Další zprávy