Německo řeklo dost. Omezí podporu solárních elektráren

ČTK ČTK
23. 2. 2012 17:40
Současná podpora příliš zdražuje elektřinu, musíme ji snížit, shodli se ministři
Foto: CZEHPO

Berlín - Německo plánuje omezit státní dotace elektřiny ze solárních zdrojů až o třicet procent, a to už od 9. března.

Ve čtvrtek to oznámili ministři hospodářství a životního prostředí Philipp Rösler a Norbert Röttgen. Jejich úřady se na razantním snížení subvencí dohodly po několikaměsíčních jednáních. Záměr nyní musí schválit vláda a poslanci.

Německo k dalšímu omezení podpory fotovoltaiky sáhlo rychleji, než odborníci očekávali. Původní odhady hovořily nejdříve o dubnu.

Výrobci se brání

Nejvíce se chystané omezení dotkne velkých solárních parků, které se budou muset vyrovnat s téměř třicetiprocentním snížením podpory. Za jednu kilowatthodinu (kWh) proudu budou napříště dostávat jen 13,5 eurocentu (3,39 Kč).

Fotovoltaickým instalacím na střechách subvence klesnou o 20 procent na maximálně 19,5 eurocentu (4,89 Kč) za kWh. Od května se pak každý další měsíc v obou kategoriích sníží o 0,15 eurocentu za kWh.

Němečtí producenti solárního proudu takové omezení označili za příliš drastické a chtějí proti němu protestovat. "Krácení v oznámené výši se už nedá zvládnout. To ohrožuje desetitisíce pracovních míst," prohlásil šéf svazu solárního hospodářství Carsten Körnig.

Světová jednička

Německo je světovou jedničkou v produkci elektřiny ze slunce. Loni byla na jeho území instalována solární zařízení o celkovém výkonu zhruba 7500 megawattů (MW) a další se očekávají i letos. Celková instalovaná kapacita fotovoltaických modulů v Německu už dosáhla 25 tisíc MW.

Výroba solární elektřiny, která pokrývá zhruba tři procenta spotřeby země, je ale bez státních dotací nerentabilní.

Podpora se však promítá do zvýšené ceny pro koncové zákazníky, kteří podle odhadů zaplatí ročně navíc mezi šesti až sedmi miliardami eur (150 až 175 miliard Kč). Berlínská vláda proto pravidelně státní dotace pro proud z fotovoltaických zdrojů omezuje.

Na základě zákona o obnovitelných zdrojích energie mají němečtí producenti solárního proudu garantovány výkupní ceny na 20 let dopředu. Nově by ale měli mít zajištěn odkup jen 90 procent elektřiny a u malých zařízení dokonce jen 85 procent.

K omezení podpory solární energetiky se předloni odhodlala také česká vláda, která tak reagovala na prudký růst instalovaného výkonu solárních elektráren, k němuž kvůli výhodným investičním podmínkám došlo.

Na solární zdroje uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 stát uvalil 26procentní daň, jinak by nastalo výrazné zdražení elektřiny. Řada podnikatelů chce získat finanční kompenzaci právní cestou, Česku tak hrozí desítky soudních sporů a mezinárodní arbitráže.

Podpora solárních elektráren je v ohrožení. Je jich moc:

 

Právě se děje

Další zprávy