Italská policie zadržela padělky amerických dluhopisů

ČTK ČTK, Věra Tůmová
17. 2. 2012 18:35
Roční vyšetřování dovedlo italské policisty k úspěšnému zadržení padělaných dluhopisů
Foto: Reuters

Potenza (Itálie) - Italská policie ve Švýcarsku zadržela padělané dluhopisy americké vlády v objemu asi šesti bilionů dolarů (asi 114 bilionů korun). To je více než třetina státního dluhu USA.

Podle zdrojů agentury Reuters byl v této souvislosti vydán zatýkací rozkaz na osm lidí, kteří jsou podezřelí ze zpronevěry globálního rozsahu a dalších trestných činů finanční povahy.

Akci koordinovala prokuratura jihoitalského města Potenza, společně ji ale provedly úřady v Itálii a ve Švýcarsku. Zdroj z italské policie uvedl, že zákroku předcházelo asi roční vyšetřování.

Cenné papíry byly podle něj zajištěny už v lednu, kdy je policie odebrala jedné svěřenecké společnosti ze Švýcarska. Na odvoz obligací byly zapotřebí tři velké bedny.

Osm údajných podvodníků je podezřelých z padělání dluhopisů a kreditních karet, a také z lichvy. Trestné činnosti se prý dopouštěli v italských regionech Lombardie, Piemont, Lazio a Basilicata.

Švýcarská prokuratura na případu spolupracovala na žádost italské strany. Poznatky z vyšetřování do Itálie předala v červenci loňského roku.

V roce 2009 italská finanční policie zabavila v italském městě Chiasso poblíž hranic se Švýcarskem americké dluhopisy za 742 miliard dolarů (asi 14,1 bilionu Kč). Šlo rovněž o padělky.

 

Právě se děje

Další zprávy