GM hlásí nejvyšší zisk v historii, v Evropě ale propadl

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 2. 2012 15:55
Skupina dosáhla nejvyššího zisku za 103 let své existence, dařilo se hlavně v Severní Americe
Cadillac ATS
Cadillac ATS | Foto: Cadillac

Detroit - Společnost General Motors hlásí za rok 2011 nejvyšší zisk za svoji více než stoletou historii. Na evropském trhu však došlo k vysokému propadu. O výsledcích americké automobilky informovala agentura Reuters.

Celkový zisk skupiny loni činil 7,6 miliardy dolarů (zhruba 148 miliard korun) - oproti roku 2010 tak došlo k nárůstu o 62 procent. Tržby meziročně stouply o 11 procent.

Počet prodaných vozů se zvýšil o 7,6 procenta. Dohromady jich firma, která v době krize obdržela od americké vlády záchrannou injekci, prodala přes devět milionů.

"Výsledky ukazují na prospěšnost změn, k nimž společnost během bankrotu v létě 2009 přistoupila," uvádí server CNN a připomíná, že se skupina tehdy zmenšila, zavřela některé výrobny a zbavila se neziskových částí.

Evropa brzdila

Hlavním tahounem se stal trh v Severní Americe, kde se zisk meziročně více než ztrojnásobil a dosáhl na 7,19 miliardy dolarů. Prodeje v USA se přitom loni s 12,8 milionu prodanými vozy blížily historickým minimům.

Úspěšné byly i obchody v Číně. Celkově skupina v Asii utržila před zdaněním 1,9 miliardy dolarů.

Katastrofálně však pro automobilku dopadly operace v Evropě, kde společnost vykázala ztrátu 700 milionů dolarů (13,6 miliardy Kč). Nedařilo se ani v Jižní Americe, ztráty tu však byly nižší, podle serveru BBC se jednalo o 100 milionů dolarů.

V Evropě má automobilka dvě fabriky, a to v britských městech Ellesmere Port a Luton. Společnost tu zaměstnává přibližně 4 300 osob. Podle listu Detroit Free Press se jednalo o dvanáctý ztrátový rok za sebou, což vypovídá o přesycenosti trhu na starém kontinentu.

Přečtěte si o historii automobilů Hummer, které GM začal vyrábět roku 1979:

Po zveřejnění výsledků zástupci GM oznámili, že skupina vyčlení až 7 tisíc dolarů (přes 136 tisíc Kč), z nichž vyplatí svým 47 500 zaměstnancům bonusy. Pro srovnání, v loňském roce firma rozdělila mezi pracovníky pouze 4 300 dolarů (83,7 tisíce Kč).

Dosud nejvyššího zisku dosáhla společnost, ve které nyní americký kabinet drží 26,5 procenta akcií, v roce 1995, kdy vydělala 6,9 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy