Ruský bankovní gigant jde do Česka, koupil Volksbank

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 2. 2012 15:20
Sberbank završila akvizici skupiny VBI. Zaplatila méně, než se plánovalo
Foto: Aktuálně.cz

Moskva, Praha - Volksbank Česká republika definitivně přešla do ruských rukou. Skupina Sberbank ve středu završila akvizici, v rámci které získala veškeré akcie rakouské Volksbank International AG (VBI), která je matkou české společnosti.

Jak uvádí deník The Moscow Times, Sberbank nakonec získala akcie se slevou. Namísto původně dohadovaných 788,6 milionu dolarů (15,2 miliardy Kč) totiž za nákup zaplatila pouze 660,5 milionu dolarů (12,7 miliardy Kč).

"Skupina pravděpodobně přestane používat název Volksbank. Sberbank bude na trhu působit pod svým jménem," sdělil zástupce ředitele ruské banky Andrej Donšich.

Česká banka zatím netuší, zda si nechá svůj název a nebo se přejmenuje na Sberbank. "Na vyjednávání máme dvanáct měsíců," říká mluvčí Volksbank CZ Lucie Hálová.

Turbulence Česko nezasáhly

Rakouská skupina je dcerou společnosti Österreichische Volksbanken AG. Ta byla mimo jiné jednou z osmi evropských bank, které loni selhaly v zátěžových testech. Během roku 2011 vykazovala ztráty, například ve druhém čtvrtletí se jednalo o 31 milionů euro. K propadu došlo především kvůli odpisu investic do řeckých dluhopisů.

Na českou větev neměly ovšem problémy její "babičky" vliv, tvrdí zástupci VBI i Volksbank CZ. Každopádně nyní platí, že Volksbank CZ nemá nyní již s Österreichische Volksbanken AG nic společného.

Samotná VBI kromě Česka působí také na Slovensku, Ukrajině, v Maďarsku, Slovinsku, Rumunsku, Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině. Rumunské divize se přitom prodej netýkal. Tuto část se VBI rozhodla vyčlenit kvůli aktuálním problémům této banky.

Expanze nekončí

Bez Rumunska tak Sberbank získala celkem 600 tisíc klientů a 195 poboček, informuje ruský tisk.

"Tato transakce představuje důležitý krok v mezinárodní strategii Sberbank a v její cestě stát se skutečně globální finanční korporací," uvedl generální ředitel skupiny Herman Gref. Pro Sberbank se jedná o první velkou akvizici mimo Společenství nezávislých států.

Podle The Moscow Times tak největší bankovní skupina v Rusku, která na tamním trhu drží 27 procent, učinila další krok ve svém pronikání do střední a východní Evropy.

Podle zástupců společnosti se nyní bude Sberbank soustřeďovat na aktivity v Polsku a Turecku, nevylučuje ale ani expanzi do západní Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy