Prezident Světové banky končí. Nahradí ho Clintonová?

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 2. 2012 17:30
Současný prezident Světové banky Robert B. Zoellick v červnu končí ve funkci
Foto: Reuters

Washington - Současný prezident Světové banky Robert B. Zoellick v červnu ve své funkci skončí a znovu se o post šéfa ucházet nebude. Světová banka o tom ve středu informovala na svém webu.

"Je pro mne čest, že jsem mohl vést instituci světové úrovně a spolupracovat s tolika talentovanými a výjimečnými lidmi," komentoval dosluhující prezident.

Za hlavní úkol, které během svého funkčního období zvládl, považuje podporu rozvojových ekonomik, jimž banka asistovala při překonávání celosvětového poklesu. Zároveň podle něj došlo k rozšíření podpory zemí třetího světa.

Možný náhradník? Clintonová

Robert B. Zoellick strávil ve vedení Světové banky pět let. V tomto období se musela banka vyrovnat s následky světové ekonomické krize, během níž poskytla rozvojovým zemím pomoc přesahující 247 miliard dolarů.

Tato částka posloužila na rozvoj podnikání, infrastruktury, zemědělství, vzdělání a zdravotní péče, stejně tak na ochranu životního prostředí.

Kdo se stane následníkem Zoellicka, zatím není známé. S nejvyšší pravděpodobností se však bude jednat o odborníka z USA. Zatímco Evropané stojí v čele Mezinárodního měnového fondu, Američané tradičně obsazují prezidentské pozice ve Světové bance.

Podle agentury Reuters je možné, že jej vystřídá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová nebo někdejší ekonomický poradce prezidenta Larry Summers.

 

Právě se děje

Další zprávy