Váš dluh budeme dále kupovat, slíbila Čína eurozóně

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 2. 2012 11:00
Investice do eurozóny by měly vzrůst na bilion dolarů, očekávají profesoři v Číně
Foto: Thinkstock

Peking - Evropské dluhopisy budeme nadále kupovat, slíbila Čína. Evropané by ale pro nás měli vytvořit atraktivnější investiční prostředí. Podle agentury Reuters to ve středu oznámil guvernér Lidové banky Číny Čou Siao-čchuan.

Své prohlášení vydal poté, co Čínu navštívili prezident EU Herman von Rompuy a předseda Evropské komise José Barroso.

Guvernér zároveň zdůraznil, že čínská pomoc není, to co eurozónu spasí. "Jakoukoliv větší roli v řešení dluhové krize bude hrát Mezinárodní měnový fond a  Evropský fond finanční stability," komentoval Siao-čchuan.

Čínské investice rostou

Přesná částka, kterou Čína eurozóně prozatím půjčila, není známá. Analytici ovšem předpokládají, že se jedná zhruba o čtvrtinu celkových devizových rezerv. To by bylo 800 miliard dolarů (15,24 bilionu korun).

Podle indexu Capitel´s Dragon se evropské dluhopisy staly pro Čínu v loňském roce hlavní investicí. Jak uvádí CNN, Čína měla loni do eurozóny poslat až 10,4 miliard dolarů (198 miliard Kč), tedy dvakrát více než o rok dříve.

Z výzkumu čínských univerzit vyplývá, že v následujících deseti letech Čína investuje v Evropě bilion dolarů (přibližně 19 bilionů Kč). "Pravděpodobně se ale bude jednat spíše o přímé investice do evropských podniků než o přímé skupování vládních dluhopisů," uvádí děkan jedné z ekonomických univerzit v Pekingu.

Snažit se musí i Evropa

Guvernér zároveň vyslal signál, že snažit se bude muset i eurozóna. Evropané podle něj musí začít tvrdě pracovat, aby čínský kapitál nalákali.

"Lidová banka Číny vždy udržovala s Evropskou centrální bankou silnou spolupráci, navzájem si v mnoha ohledech pomáháme. Současná opatření ECB proto mají naši otevřenou podporu," doplňuje bankéř.

Ten věří, že aktuálně navrhovaná dohoda o fiskální unii výrazně podpoří finanční stabilitu v měnové unii a umožní ozdravit veřejné finance jednotlivých zemí.

Jak připomíná Reuters, Čína, která drží zahraniční rezervy ve výši 3,2 bilionu dolarů, se zatím zdráhá jasně slíbit, jak přesně eurozóně pomůže.

Siao-čchuan připustil, že Čína a další rychle rostoucí ekonomiky jako Brazílie, Rusko nebo Indie vyčkávají na správný čas, kdy se vydají na pomoc eurozóně. "Na schůzi G20 jsme Evropě slíbili, že se množství evropského dluhu, který držíme, v době krize nesníží," uvedl Siao-čchuan.

Van Rompuy na slova guvernéra reagoval slovy, že si evropští politici čínské důvěry vysoce cení, a slíbil provést všechny nezbytné kroky k tomu, aby se stabilita eurozóny udržela. Barroso ale zároveň připustil, že vyřešení problémů potrvá, protože "toto není sprint, ale maraton."

 

Právě se děje

Další zprávy