Řecko kývlo na úspory jen měsíc před hrozícím bankrotem

ČTK Karel Toman, ČTK
11. 2. 2012 17:04
Vláda přijala všechny podmínky EU a MMF. V neděli má plán schválit parlament
Demonstranti před budovou parlamentu.
Demonstranti před budovou parlamentu. | Foto: Reuters

Atény - Řecká vláda schválila úsporná opatření, která po zemi požadují mezinárodní věřitelé.

Stalo se tak několik hodin poté, co kabinet premiéra Lukase Papadimose na protest proti chystaným ekonomickým škrtům opustili zástupci nejmenšího koaličního partnera, tedy nacionalistické pravice, a také někteří představitelé socialistů.

287 stránkový soupis opatření, který příští tři roky povede k úsporám ve výši sedmi prodcent HDP a z řeckého dluhu umaže jeho restrukturalizací 100 miliard eur, teď poputuje ke schválení v parlamentu.

Vláda se v něm nadále opírá o drtivou většinu poslanců, takže se očekává, že v neděli, kdy se o opatřeních má hlasovat, návrh projde.

Náměstek ministra financí Filippos Sachinidis přesto varoval poslance, kteří by chtěli hlasovat proti přijetí programu, že alternativou je neřízený bankrot, jehož "důsledky by byly nespočítatelné nejen pro ekonomiku. Poslal by nás na neznámou a nebezpečnou cestu."

Evropská centrální banka program Řecku osladila tím, že se mimo dosud schválenou pomoc vzdá 15 miliard eur, které by jí Atény měly v budoucnu splatit.

V parlamentu by škrty měly projít

Šéf řeckých socialistů a bývalý premiér Jorgos Papandreu vyzval poslance své strany k jednotě při schvalování balíku úsporných opatření. Podle něj jde o bitvu o Řecko a o právo občanů na sociální stát, uvedla dnes agentura DPA. K jasné podpoře rozpočtových škrtů vyzval své poslance i šéf vládních konzervativců Antonis Samaras.

Dokument, jehož schválení výměnou za novou pomoc ve výši 130 miliard eur vyžaduje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond, navíc po čtvrtečním jednání ministrů financí eurozóny obsahuje požadavek dodatečných škrtů 325 milionů eur v letošním rozpočtu a závazek, že Řecko z opatření nevycouvá ani po dubnových volbách.

Premiér Papadimos večer oznámil, že nový balík úspor prosadí navzdory politickým otřesům v zemi. Zároveň slíbil návrat k ekonomickému růstu od roku 2013. Bez druhé pomoci hrozí Řeck uneřízený bankrot už 20. března, protože nebude mít na splátku dluhopisů.

"Společenská cena, kterou program implikuje, bude omezená v porovnání s ekonomickou a sociální katastrofou, která by následovala, pokud jej nepřijmeme," citovala s agentura Bloomerg premiéra odvoláním na emailoou transkripci jeho proslovu k ministrům.

"Dokončení programu a finanční podpora upevní naši pozici v eurozóně," dodal.

Nepokoje a rozkol ve vládě

Schválení programu tak zřejmě ukončilo týden velmi intenzivních až vypjatých jednání a vztahů mezi Aténami a Bruselem. EU a MMF totiž trvaly na bezvýhradném přijetí úsporného balíku, Řecko to ale kvůli koaličním tahanicím neustále oddalovalo a překročilo i několik časových ultimát, které k jeho schválení dostalo.
 
Ústupky mezinárodním věřitelům mezitím rozpoutaly stávky a nepokoje v ulicích a vedly k rozkolu uvnitř řecké vlády. Demisi totiž podali čtyři zástupci krajně pravicové Lidové ortodoxní výzvy (LAOS), jejíž šéf Jorgos Karatzaferis oznámil, že úsporná opatření nepodpoří.

Podívejte se, jak Řekové protestují proti novým škrtům

Kabinet rovněž opustila socialistická státní ministryně zahraničí, a to den poté, co stejný krok učinil její stranický kolega ve stejné funkci na ministerstvu práce.

"Nemůžeme nechat Řecko zbankrotovat," prohlásil premiér Papadimos. "Naší prioritou je za jakoukoli cenu schválit nový ekonomický program a pokročit v dohodě o nové půjčce," dodal s tím, že v letech 2014 a 2015 očekává hospodářský růst 2,5 až tří procent.

 

Právě se děje

Další zprávy