Hon na hypoteční banky v USA začal odškodným 25 miliard

Karel Toman
11. 2. 2012 19:10
Po tabákovém průmyslu se v hledáčku hromadných žalob nejspíš ocitnou hypotéční banky
Foto: Reuters

Washington - Trvalo to 16 měsíců ostrých jednání a jeden prošvihnutý superbowlový víkend. Od středy je ale historicky největší mimosoudní vyrovnání vlády USA s jediným průmyslovým odvětvím na světě.

Pětice hypotečních bank uleví majitelům nemovitostí splátky či zaplatí odškodné dohromady za 25 miliard dolarů.

Obamova administrativa a 50 federálních států výměnou za to zastaví vyšetřování údajných nelegálních praktik, jakým tyto banky postupovaly po vypuknutí hypotéční krize. Dohoda ale může mít dalekosáhlé důsledky.

Pětiletka miliardových sporů?

Vztahuje se totiž sice jen na 7 procent nesplacených hypoték na americkém trhu, protože se netýká velkých hypotéčních bank Fannie Mae a Freddie Mac, které byla nucena znárodnit vláda, a kterým ulevuje prostřednictvím vlastních programů.

Zároveň ale neznamená embargo na možné právní spory napadající samotný vznik toxických hypotéčních derivátů, které investory a majitele nemovitostí dostaly do problémů, a které vláda i s oběma hypotečními giganty převzala.

"Je to velký šek za slabou imunitu," shrnul 25miliardovou dohodu pro agenturu Bloomberg jeden filadelfský centrální bankéř.

Hypotéční sektor v USA tak podle některých expertů vstupuje nejméně do pětiletky velkých soudních sporů s potenciálně astronomickými sumami za odškodnění, podobně jako před časem tabákový nebo azbestový průmysl.

Není navíc vyloučeno, že dohoda časem "spolkne" i další banky, a že pětici ústavů - Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan Chase a Ally Financial - se přidá devět dalších, řekl ministr pro otázky bydlení Sahun Donovan.

V ideálním případě by tak narovnání s celkem 14 bankami mohlo podle ministra dosáhnout částky 45 miliard.

Odškodněn bude jen zlomek postižených

Podle nejvyšších státních žalobců některé americké hypoteční banky během krize systematicky zneužívaly svého postavení vůči dlužníkům.

Asi milionu klientů zmíněné pětice bank tak půjde celkem 17 miliard dolarů v podobě splátkových úlev, zbytek do dohodnutých 25 miliard bude tvořit odškodné ve výši až dvou tisíc dolarů pro dalších 750 tisíc klientů.

Je to ale jen slabá záplata.

Podívejte se, jak žijí ti, kteří v USA přišli o střechu nad hlavou

Od roku 2006 přišli majitelé celkem o pět milionů domovů. Průměrná tržní cena nemovitostí od té doby spadla o třetinu a celkem 11 milionů majitelů teď vlastní dům, za který splácí vyšší částku, než za kolik by ho momentálně prodali. Tenhle "negativní majetek" má teď v USA hodnotu tří čtvrtin bilionu dolarů.

Utrhnout si pro sebe kus odškodněn tak budou chtít spolu s klienty i vyhlášení američtí právníci.

Dohoda nechrání banky od žalob vztažených na tvorbu defektních půjček prodaných vládou vlastněným Fannie Mae a Freddie Mac, řekl ministr Donovan.

Rozmrazí dohoda trh s nemovitostmi?

"Bublinu ani její kolaps nevytvořily obslužné praktiky. Byl to původ a zajištění těchto hrozivých produktů," dodal na adresu nechvalně známých toxických derivátů, kterým často nerozuměli ani bankéři, kteří je se špičkovým ratingem prodávali dál.

Zmíněné dva hypotéční giganty přitom zastupují velkou většinu hypoték v USA. "Příštích pět až sedm let uvidíme, jak tyhle právní spory jdou od soudu k soudu," řekl agentuře Bloomberg expert na finanční deriváty.

Více než rok vyjednávání zmrazil náznaky oživení na americkém trhu s nemovitostmi, jak banky čekaly na podmínky, které z něj vzejdou. Podle některých analytiků dohoda povede k jeho uvolnění. A trh s nemovitostmi je spolu se zlepšující se zaměstnaností podle některých ekonomů příznakem zlepšující se kondice největší ekonomiky světa.

 

Právě se děje

Další zprávy