Řecko kývlo na podmínky půjčky, jistou ji ale nemá

Karel Toman
9. 2. 2012 23:48
Zda dohoda uspokojí věřitele, se ukáže, až ji prověří ministři financí eurozóny
Foto: Reuters

Atény/Brusel - Řečtí politici dosáhli dohody ohledně úsporných opatření potřebných pro druhý záchranný program. Informovaly o tom světové agentury.

K dohodě došlo jen pár hodin před tím, než se řečtí politici v Bruselu setkají s věřiteli, kteří jim mají půjčit 130 miliard eur. Bez úvěru hrozí Řecku příští měsíc bankrot, jistý ho ale ani zdaleka nemá.

Jak totiž po večerním jednání vyplynulo ze slov šéfa Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera, ministři financí eurozóny prozatím balíku nedali zelenou.

Podobu dohody prověří ministři eurozóny

Rozhovory s lídry tří koaličních stran vedl premiér Lucas Papademos bez výsledku několik dní. Dohoda tak zmeškala několik odložených ultimát, které Řecku mezinárodní věřitelé dali.

Po celonočním jednání ze středy na čtvrtek se řečtí politici shodli na všech podmínkách s výjimkou škrtů v penzích. Ministr financí Evangelos Venizelos s neúplnou dohodou ráno odcestoval do Bruselu. Koaliční lídři ale po jeho odjezdu nakonec na penzijní škrty kývli, informovala agentura Reuters s odvoláním na dva vládní zdroje.

Konkrétní podoba koaliční dohody ale není známá, a může tak v ní ještě být háček. Její podobu mají totiž na svém čtvrtečním setkání v Bruselu prověřit ministři financí eurozóny. Jednání začíná v šest hodin večer středoevropského času.

Na domácí půdě přitom nové škrty čelí novému odporu. Odbory už ohlásily další, tentokrát dvoudenní generální stávku.

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi potvrdil, že s ním řecký premiér o dohodě mluvil. "Dnes (ve čtvrtek) odpoledne budeme mí schůzku ministrů eurozóny a budeme na ní mít plnou zprávu o této dohodě a také diskusi o dalších krocích," citovala Draghiho BBC.

Dohoda opakovaně krachovala několik týdnů. Věřitelům už s řeckým oddalováním dohody docházela trpělivost. Německo s Francií navrhovaly, aby Řecko začalo odkládat peníze na uspokojení věřitelů do zvláštního fondu, nizozemská eurokomisařka otevřeně připustila, že eurozóna přežije, i když z ní Řecko vystoupí.

Bude i dohoda o oddlužení?

Ve středu večer, kdy byla dohoda s výjimkou důchodů na světě, řekl jeden z řeckých stranických činitelů agentuře Reuters, že projednávaný návrh zahrnuje rozpočtová opatření, která mají do roku 2015 ušetřit 13 miliard eur, z toho tři miliardy eur v tomto roce.

Dalšími navrhovanými kroky je snížení minimální mzdy o zhruba 20-22 procent a zkrácení nejvyšších důchodů nad 1200 eury (téměř 30 000 Kč) až o 20 procent.

Stále však není jasné, zda se Řecku podařilo dosáhnout také dohody ohledně dobrovolné restrukturalizace dluhu.

Řecko od května 2010 čerpalo mezinárodní finanční pomoc v sumě 110 miliard eur. Tato částka ale nestačila a loni v říjnu se eurozóna dohodla, že poskytne spolu s MMF Aténám druhý úvěrový program. Nové peníze potřebuje Řecko už příští měsíc, protože 20. března má splatit dluhopisy v hodnotě 14,5 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy