Mitsubishi opustí Evropu, vyrábět se tu nevyplatí

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 2. 2012 11:59
Od příštího roku by měla firma dovážet automobily z Japonska a Thajska
Foto: Mitsubishi

Tokio - Japonská automobilka Mitsubishi Motors odchází z Evropy. Svoji jedinou výrobnu, která se nachází v nizozemském Bornu, plánuje uzavřít do konce letošního roku. Místo toho se chce soustředit na perspektivní rozvíjející se trhy.

Skupina o tom v pondělí informovala na svém webu, mluvčí Mitsubishi se podle agentury AFP odmítla ke změnám vyjádřit.

Evropa je ztrátová

Jako hlavní důvod japonský tisk uvádí klesající prodeje. "Původně chtěla Mitsubishi pouze obměnit vyráběné modely, kvůli obtížné ekonomické situaci jsou však tyto plány nemožné," uvádí server BBC.

Za minulý rok se podle zprávy Mitsubishi vyrobilo pouze 50 tisíc automobilů, ačkoliv kapacita činí 200 tisíc vozů. To představovalo pouze 4,3 procenta celosvětové produkce Mitsubishi.

Za období od dubna do prosince společnost v Evropě vykázala operační ztrátu 11,4 miliardy jenů.

Skupina se přesouvá do Thajska

Jak zástupci Mitsubishi uvedli, automobily by se měly od příštího roku na evropský trh dovážet z Japonska a Thajska, kde společnost zakládá novou výrobnu.

"Evropa pro nás je a zůstane významným trhem a naše výrobky na něj budeme nadále dovážet," stojí v prohlášení společnosti.
Co se přesně stane s evropskou výrobnou, hodlají zástupci automobilky teprve projednávat. Jak na stránkách Mitsubishi uvádějí, situaci budou řešit společně s vedením výrobny, odbory a holandským kabinetem.

V továrně, která vyrábí modely Colt a Outlander, podle informací BBC aktuálně pracuje na 1500 lidí. Výrobna existuje od roku 1991 - nejprve se jednalo o společný podnik nizozemské vlády, Mitsubishi a skupiny Volvo, ten po deseti letech celý přešel pod japonskou skupinu. 

Jak upozorňuje Detsche Presse-Agentur, Mitsubishi bude první velkou japonskou automobilkou, která starý kontinent opouští.

 

Právě se děje

Další zprávy