Řekové pod tlakem: jednají na několika frontách

Ekonomika Ekonomika
5. 2. 2012 15:00
Do večera se musí političtí lídři navzájem shodnout na škrtech, jinak pomoc nebude
Foto: Reuters

Atény - Poslední hodiny odtikávají Řecku do okamžiku, kdy se odřízne od druhého záchranného úvěru ve výši 130 miliard eur. Do nedělního večera se musí lídři řeckých politických stran dohodnout na záruce uskutečnění změn a škrtů, které Řecku doporučují Mezinárodní měnový fondEvropská centrální banka a Evropská unie, tedy takzvaná trojka.

Jak informovala agentura Reuters, na termín v sobotu upozornil řecký ministr financí Evangelos Venizelos. "Cítíme velký tlak a velkou netrpělivost ze strany trojky, ale také ze strany dalších členů eurozóny," uvedl Venizelos po dvouhodinové sobotní telekonferenci s evropskými partnery.

"Toto je klíčový moment, stojíme na ostří nože. Vše by mělo být vyřešeno do nedělní noci," dodal ministr financí.

Vzájemným vztahům a důvěře na straně evropských zemí a finančních institucí příliš nepomáhají obavy, že Řekům chybí síla nebo vůle popasovat se s reformami, které jsou podmínkou pomoci.

Premiér Lukas Papadimos o reformách proto v neděli vyjednává se šéfy jednotlivých politických stran.

MMF a EU z požadavků necouvnou

Ministr financí připomněl, že pokrokem je plán na rekapitalizaci řeckých bank a shoda na detailech privatizace. Mnohem větší potíže ale dělají škrty ve výdajích a platech, které zůstávají nedořešené.

Bez dohody na těchto otázkách ale Řecko o druhý úvěr od MMF a ECB přijde, podmínkou je totiž schválení celého úsporného balíčku bez výjimek.

"Trojka z omezení platů, prázdninových bonusů a doplňkových penzí neustoupí. Všechna tato témata jsou stále otevřená a toto břímě nyní leží na politických lídrech," uvedl mluvčí řecké vlády v pátek, po maratonu neúspěšných jednání mezi Řeckem a takzvanou trojkou.

Při nich se Řekové snažili vymoci úlevy v některých sporných bodech na nichž se politici na domácí půdě dosud nedokázali shodnout.

Kromě jednání premiéra a zástupců politických stran se v Aténách v neděli sešli i zástupci soukromých věřitelů Řecka. Dohoda s nimi o restrukturalizaci dluhu je další podmínkou druhého záchranného úvěru. Už nyní Řekové čerpají pomoc ve výši 110 miliard eur, brzy ale budou potřebovat další peníze. V polovině března jsou totiž splatné dluhy za 14,5 miliard eur, které nyní Atény nemají.

 

Právě se děje

Další zprávy