Do Evropy putuje méně ruského plynu, Gazprom to popírá

ČTK ČTK
2. 2. 2012 9:46
Opakování tří let staré krize prý nehrozí, těžba plynu roste
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU. | Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Údaje koncernu Gazprom a jeho evropských odběratelů o dodávkách ruského plynu spolu neladí, upozorňuje čtvrteční vydání ruského deníku Vedomosti.

"Itálie druhým dnem dostává méně, než je požadovaný objem, podobné jsou i zprávy z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Ale Gazprom tvrdí, že dodávky nekrátí," píše deník.

Gazprom ve středu popřel zprávu agentury Interfax, podle níž firma výrazně omezuje export zemního plynu do evropských zemí, aby pokryla domácí poptávku, zvýšenou kvůli vlně mrazů.

Koncern uvedl, že kontrakty s evropskými klienty dodržuje, plynovod Blue Stream do Turecka pracuje na plnou kapacitu a dodávky přes plynovod Jamal se proti předchozímu týdnu zvýšily o pětinu.

Méně než se čekalo

Vedomosti se ale odvolávají na oficiální statistiku italského přepravce Snam: přes jediné kontrolní místo v úterý prošlo 97,8 milionu metrů krychlových plynu, ve středu 96,2 milionu, a to je o osm, respektive o 13 procent méně, než se čekalo.

Pracovníci Gazpromu však označují italské údaje o snížení dodávek za neoficiální či rovnou za mylné.

"Nevelké" snížení dodávek z Ruska pocítilo i Česko, píše deník s odvoláním na mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského.

Stejný jev zaznamenal slovenský plynárenský podnik SPP i Polsko a Maďarsko. Dodávky do Itálie, Polska a Slovenska byly prý o středečním poledni o osm až deset procent "pod normou", i když polský operátor tvrdí, že dovážený plyn proudí v plném souladu s objednávkami.

Opakování krize prý nehrozí

"Evropané jsou zatím v klidu. Žádné problémy se nevyskytují, všechny potřeby se pokrývají z podzemních zásobníků a dalších zdrojů," napsaly Vedomosti s odvoláním na vyjádření odběratelů.

"Evropa si ještě pamatuje, jak mrzla v lednu 2009 během plynové války mezi Moskvou a Kyjevem, ale podobnou krizi teď nikdo nečeká," napsal list.

Dodal, že i podle nejmenovaných zdrojů z Gazpromu jsou nynější potíže s uspokojením zvýšených objednávek od evropských klientů jen přechodné a brzy se vyřeší, protože těžba plynu roste, ale vzhledem k velkým vzdálenostem to nelze hned pocítit.

 

Právě se děje

Další zprávy