Kolem Olympusu krouží Panasonic a Samsung

ČTK ČTK, Věra Tůmová
1. 2. 2012 11:35
O Olympus plný skandálů má zájem Fujifilm, Terumo, Sony a nově i Panasonic a Samsung
Foto: Olympus

Tokio - Zájem o spojení s problémovou japonskou společností Olympus mají i Panasonic a Samsung Electronic.

Japonský list Mainiči v prvním únorovém dni napsal, že obě firmy se rozhodly učinit nabídku na kapitálové spojení s Olympusem, kterým nyní otřásá skandál kolem zatajování ztrát z investic a snaží se posílit své finance.

Zájem o alianci s Olympusem, který má podíl 70 procent na světovém trhu diagnostických endoskopů, již dříve vyjádřila japonská firma Fujifilm. Posílit spojení by s ním chtěl i výrobce zdravotnického zařízení Terumo a podle zdrojů zájem má i Sony.

Hlavní akcionáři firmy Olympus dávají přednost spojení s partnerem před prodejem celé firmy nebo jejího majetku.

Olympus však zřejmě v nejbližší době na nabídky spojení neodpoví. Prezident firmy již dříve uvedl, že jakékoliv rozhodnutí o budoucnosti firmy by mělo učinit nové vedení. To vzejde z valné hromady akcionářů, která se uskuteční v dubnu.

Olympus čelí obvinění, že zhruba dvě desetiletí schovával ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (téměř 32,7 miliardy Kč) loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford.

Akcie Olympusu od vypuknutí skandálu ztratily zhruba polovinu své hodnoty, tržní kapitalizace společnosti nyní činí 4,5 miliardy USD, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy