Amazon musí investovat. Jeho zisky se proto propadají

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
1. 2. 2012 8:28
Prodej čteček Kindle se společnosti podařilo ztrojnásobit
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: AndroidAuthority.com

New York - Nižší tržby než očekávali analytici a hlavně výrazný pokles zisku zaznamenal největší internetový obchod na světě Amazon.com. Pokles čistého zisku dosáhl ve čtvrtletím čtvrtletí na 57 procent. V peněžní hodnotě je vyčíslen sumou 177 milionů USD (3,4 miliardy Kč).

Důvodem poklesu zisku byly vyšší provozní výdaje. Tržby naopak rostly. Uvedla to společnost v prohlášení zveřejněném v noci na dnešek.

Přestože příjmy stouply o 35 procent na 17,4 miliardy USD, zaostaly skoro o miliardu za odhady analytiků, kteří byli přesvědčeni, že před Vánocemi budou lidé utrácet více.

Provozní výdaje se ve čtvrtletí zvýšily o 38 procent na 17,2 miliardy USD. Společnost masivně investovala do nových prodejních center, aby mohla posilovat své podnikání.

Čteček Kindle se prodalo třikrát více 

Prodej čteček elektronických knih a tabletů Kindle se proti čtvrtému čtvrtletí 2010 téměř ztrojnásobil. Firma však, jako obvykle, neposkytla přesné údaje o prodeji přístroje. Tablet Kindle Fire je reakcí Amazonu na oblíbený iPad firmy Apple. Prodávat se začal v listopadu.

Amazon využívá Kindle k podpoře prodeje digitálního obsahu, jako jsou elektronické knihy, hudba, filmy a aplikace. Generální ředitel Jeff Bezos dodal, že Kindle byl neprodávanějším zbožím Amazonu před Vánocemi v USA i v Evropě.

Tržby z prodeje mediálního zboží, jako knih a DVD, stouply o 15 procent na šest miliard USD. Tržby z prodeje elektroniky a dalšího obecného zboží, vzrostly o 48 procent na 10,9 miliardy USD.

Za první čtvrtletí Amazon čeká příjmy v rozmezí 12 miliard až 13,4 miliardy USD. Společnost rovněž varovala, že by mohla vykázat provozní ztrátu.

 

Právě se děje

Další zprávy