Itálii se daří prodávat dluhopisy výrazně výhodněji

Ekonomika Ekonomika
30. 1. 2012 12:44
Situace na trhu dluhopisů se výrazně zlepšila po zásahu Evropské centrální banky
Mario Monti
Mario Monti | Foto: Reuters

Milán - Itálii se podařilo prodat dlouhodobé státní dluhopisy za celkem 7,48 miliardy eur (189 miliard Kč). Díky silné poptávce za ně zaplatí výrazně nižší úroky než za stejné obligace prodané v prosincové aukci.

Podle analytiků se situace na trzích dluhopisů zásadně zlepšila poté, co Evropská centrální banka (ECB) na konci prosince poskytla komerčním bankám levné tříleté úvěry v sumě zhruba půl bilionu eur.

Investoři koupili nové dluhopisy se splatností za deset let při výnosu 6,08 procenta proti téměř sedmi procentům před měsícem. U pětiletých obligací výnos klesl na 5,39 procenta z rekordní výše 6,5 procenta na aukci v polovině prosince.

Snížení ratingu se projevilo na sekundárním trhu

"Aukce dopadla dobře, poměr nabídky a poptávky byl lepší než minule a výnosy výrazně klesly," konstatoval analytik trhu dluhopisů Nick Stamenkovich z firmy Ria Capital. Za hlavní příčinu zlepšení označují analytici zásah ECB. "Může to (příznivá nálada na trhu) přetrvat, pokud bude ECB dál dodávat financování," řekl Stamenkovich a dodal, že další podobné úvěry od centrální banky se čekají příští měsíc.

Analytici si však na trhu všimli i určité opatrnosti, která souvisela s tím, že agentura Fitch v pátek snížila pěti zemím eura včetně Itálie úvěrové hodnocení o jeden stupeň. Projevilo se to ale hlavně na sekundárním trhu, kde výnos desetiletých dluhopisů stoupl o o 0,28 procentního bodu na 6,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy