Investoři si mnou ruce. Portugalci platí téměř 20% úrok

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 1. 2012 17:37
Portugalsko si půjčuje rekordně draze. Podle ekonomů se investoři bojí pádu tamní ekonomiky
Euro krize. Ilustrační foto
Euro krize. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Lisabon - Portugalská vláda si půjčuje rekordně draze. Za nákup tříletých dluhopisů zaplatí investorům téměř dvacetiprocentní úrok.

Při středeční aukci se cena tříletých cenných papírů vyšplhala na 19,43 procent. Desetileté dluhopisy se prodaly za více než patnáctiprocentní úrok, za půjčku pětiletých dostanou investoři odměnu ve výši 18,87 procenta.

Za nárůstem portugalské výnosové křivky, která mimo jiné odráží očekávané riziko, stojí především aktuální vývoj v Řecku. "Současné problémy zvyšují spekulace, že se trh zhroutí i v Portugalsku," říká pro list Financial Times analytik skupiny Eurasia Antonio Barroso.

Časovaná bomba

Portugalsko patří do skupiny takzvaných PIIGS, jak investoři rizikové ekonomiky označují. Po Řecku a Irsku bylo třetí zemí eurozóny, které Evropská centrální banka poskytla finanční injekci. Záchranná půjčka činila 79 miliard euro.

"Už je tomu dávno, co Portugalsko hrálo ve světě významnou roli. Ovšem letošek by se mohl stát rokem, kdy země znovu vstoupí do středu dění. Jak? Tím, že vyhodí euro do povětří," komentuje server MarketWatch.

Zatím co osud Řecka je podle něj jasný a trh si ztráty již vyčíslil, krach další země by mohl být katastrofický. Především německé a francouzské banky drží v Portugalsku výrazně více dluhů než v Řecku. Podle švýcarské Banky pro mezinárodní platby se jedná o 244 miliard euro, zatím co v Řecku to bylo 204 milionů dolarů.

Země nezvládla společnou měnu

Portugalsko dodnes představuje jednu z nejchudších zemí Evropské unie. Země, která se do společenství přidala v roce 1986, má hrubý domácí produkt na hlavu menší než Řecka. V letošním roce by mělo Portugalsko vykázat deficit 5,9 procenta HDP.

Jak MarketWatch zdůrazňuje, země jižní Evropy by se neměly prvoplánově házet do jednoho pytle, protože v každé z nich má současná krize jiné kořeny.

V Portugalsku nedocházelo k žádnému falšování statistik. Stejně tak ekonomika nemívala problém s masivními schodky - naopak, do roku 2008 byl deficit nižší než hraniční tři procenta HDP. "Země nebyla nezodpovědná. Problém spočívá v tom, že poté, co se nechala svázat společnou měnou, jednoduše nezvládla konkurovat silnějším ekonomikám," komentují autoři.

 

Právě se děje

Další zprávy