O německé dluhopisy na 30 let byl rekordní zájem

ČTK ČTK
25. 1. 2012 13:50
Poptávka po dluhopisech překročila nabídku o 110 procent
Německé dluhopisy na 30 let šly na dračku. Ilustrační foto.
Německé dluhopisy na 30 let šly na dračku. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Německo ve středu prodalo dluhopisy se splatností za 30 let za celkem 2,46 miliardy eur (62,4 miliardy Kč) a bude za ně platit rekordně nízký úrok. Aukce přitáhla téměř dvojnásobně více investorů než říjnový prodej 30letých obligací, sdělila dnes německá agentura pro správu dluhu.

Průměrný výnos klesl na 2,62 procenta z říjnové úrovně 2,82 procenta a podle Berlína to byl vůbec nejnižší výnos u dluhopisů s touto splatností.

"Nízký průměrný výnos je odrazem těkavé a nejisté situace na trhu," uvedla agentura. "Investoři vyhledávají kvalitní cenné papíry od referenčního emitenta eurozóny. Výsledek dnešní aukce potvrzuje tento trend i pro dluhopisy s dlouhou dobou splatnosti."

Poptávka po dluhopisech překročila nabídku o 110 procent. Na říjnové aukci byla poptávka proti nabídce vyšší jen o deset procent.

Investoři se obávají eskalace dluhové krize v eurozóně vzhledem k problémům v jednáních o seškrtání dluhu Řecka u soukromých věřitelů, což zvyšuje poptávku po bezpečných německých vládních dluhopisech.

Tento měsíc ceny německých dluhopisů rostly a jejich výnosy klesaly, v posledních dnech se ale situace na trhu dočasně uklidnila. Výnos desetiletých "Bundů" na sekundárním trhu zůstal dnes těsně nad dvěma procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy